Yolcu uçağı motorları için emisyon indisi geliştirilmesi ve gerçek uçuş koşullarında emisyonların belirlenmesi
Emission index development for passenger aircraft engines and determination of emissions at real flight conditions
- Tez No: 425738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OZAN DEVRİM YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Turbofan Motoru, Uçak Motor Emisyonları, Emisyon, Turbofan Engines, Aircraft Engine Emissions, Emission Indices, Chemiluminescence, FDR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma kapsamında, Mayıs 2013 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında, yolcu uçaklarının CFM56-7B ve CFM56-3B serisi dört motor tipi ve 14 farklı turbofan motorunda 25 tam test-cell emisyon testi gerçekleştirilmiştir. İstanbul Atatürk Havalimanı Test-cell (bremze) biriminde yeni bakımdan çıkmış turbofan motorlarında rutin olarak yapılan motor testleri sırasında test-cell emisyon ölçümleri yapılmıştır. Motor emisyonlarından CO2, CO, NOx (NO2, NO) ve THC ölçülmüştür. Bu ölçümler sonucunda motorların belirli tanımlı çalışma fazlarından CO, NOx ve THC için ICAO'nun“ANNEX 16 Vol II, Aircraft Engine Emissions”belgesinde yer alan yöntem ile emisyon indisleri belirlenmiş, aynı zamanda motorun çeşitli parametreleri ile emisyon üretimi arasında ilişkiler incelenmiştir. Hesaplanan emisyon indisleri deniz seviyesi referans koşullarına düzeltilerek, ICAO veri tabanındaki emisyon indisleri ile karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda gerçek uçuş koşullarında emisyonların hesaplanması ile ilgili çalışma yapılmış, çalışma için CFM56-7B24 ve CFM56-7B26 motoru kullanan Boeing737 ve738 yolcu uçağının dört iç hat uçuşu FDR kayıtlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 25 full test-cell emission tests for 14 differenet turbofan engines from CFM56-7B and CFM56-3B series were performed between May 2013 and May 2014. Emission tests were realized during routine tests made on newly overhauled turbofan engines at Istanbul Ataturk Airport test-cell unit. CO2, CO, NOx (NO2, NO) and THC emissions from the engines were measured. As a result of these measurements, emission indices for CO, NOx and THC were determined for specific operating phases according to the methods explained in the“ANNEX 16 Vol II, Aircraft Engine Emissions”. The relationship between various engine parameters and emissions were also analyzed. Calculated emissions indices were corrected for reference sea level conditions, and they were compared with the ICAO database indices. Emissions were also calculated for real flight conditions by making use of the FDR records of four flights made by Boeing 737 and 738 passenger aircraft using CFM56-7B24 and CFM56-7B26 engines