Uçuş operasyonlarında yakıt verimliliği ve çevresel etkilerin azaltılması için sürekli alçalma yaklaşması önerisi
Continuous descent approach recommendation for fuel efficiency and reducing environmental impacts in flight operations
- Tez No: 465947
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM SALDIRANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Alçalma Yaklaşmaları, Sürekli Alçalma Varış Usulleri, Optimize Edilmiş Alçalma Profilleri, Özel Planlanmış Havalimanına Varış Yolları, 3D/4D (X, Z eksenleri ve zaman) Uçuş Yolu Varış Yönetimi, Gelişmiş Gürültü Azaltma Yaklaşmaları, Continuous Descent Approaches, Continuous Descent Arrivals, Optimized Profile Descent, Tailored Arrivals, 3D/4D Path Arrival Management, Advanced Noise Abatement Approach
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Havacılık sektörü açısından çevresel hassasiyetler ve uçuş operasyon maliyetlerinin iyileştirilmesi ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmasına rağmen, günümüzde çeşitli büyük havalimanlarında (Atatürk, Sabiha Gökçen, Amsterdam Schiphol ve Londra Heathrow) uygulanan geleneksel kademeli alçalma ya da terminal bölgesinde başlatılan (uçuş seviyesi 10000 feet) sürekli alçalma yaklaşması uygulamaları kullanılmaktadır. Geleneksel kademeli alçalma ve terminal bölgesi sürekli alçalma yaklaşması uygulandığında, seyir irtifasından havalimanına varış zamanının uzaması ve uçakların izlediği rotanın güçlüklerinden dolayı, hava trafik kontrol birimi tarafından uçaklar arasında gerekli mesafenin ayarlanması ile ilgili planlamaların yapılması uzun uğraşlar ve ciddi oran da zaman ihtiyacını doğurmaktadır. Geleneksel kademeli alçalma ve limitli sürekli alçalma yaklaşması uygulamaları verimliliği azaltıp aynı zamanda havalimanlarının kapasitelerini düşürmektedir. Sıkça yapılan araştırmalar da geleneksel kademeli alçalma ve limitli sürekli alçalma yaklaşması uygulamaları esnasında verimliliğin ve havalimanı kapasitesinin sürdürülebilirliği için söz konusu uygulamaların öngörülebilirliğini arttırmak amacı ile çeşitli konseptler geliştirilmiştir. Ancak, bu konseptlerin çoğu, farklı gerekçeler ile uygulama alanı bulamamıştır. Bu çalışma literatür taraması, pilotlar ile yapılan sözlü mülakatlar ve görüşme sonuçlarını da göz önünde bulundurarak geliştirilmiş bir sürekli alçalma yaklaşması konsepti ortaya koymaktadır. Önerilen modelin matematiksel yöntem ile fayda ve maliyet analizi yapılmaktadır. Bahse konu olan bu konsept, uçağın motorlarına ait gaz kollarının rölanti devrine çekilerek düz uçuş yaptığı irtifadaki alçalma noktasından başlayarak, birleştirme noktası sistemi, manialar ve uçak konfigürasyonu için gerekli düz uçuşlar hariç, son yaklaşma noktasına kadar planlı ve sürekli alçalma uygulamak sureti ile zamanın ve hava sahasının etkin kullanımı, enerji yönetimi, kaynakların verimli kullanılması, uçuş ekibi ve hava trafik kontrol personelinin iş yükünün azaltılarak durumsal farkındalık yaratılması, gürültü seviyesinin azaltılması, yakıt tasarrufu, emisyon oranlarının düşürülmesi ile havayolu işletmeleri açısından maliyet etkinliği ve uçuş operasyonlarında verimliliğin arttırılması hedeflenirken, çevresel açıdan da farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite various studies on improving the environmental sensitivity and flight operation costs in terms of the aviation sector, the traditional step down approach or terminal approach applied at various major airports (Atatürk, Sabiha Gökçen, Amsterdam Schiphol and London Heathrow) (FL100, low altitude) continuous descent approach applications are used. When Step Down Approach and the terminal area continuous descent approach are applied, planning for the adjustment of the required distance between the aircraft by the Air Traffic Control due to the extension of the time of arrival from the cruising altitude to the airport and the difficulties of the airplane's track, requires long work and a great deal of time. Step Down Approach and limited continuous descent approach practices reduce efficiency and reduce the capacity of airports at the same time. Frequently conducted research has developed several concepts with the aim of increasing the predictability of efficiency and the predictability of such applications for the sustainability of airport capacity during Step Down Approach and limited continuous descent approach applications. However, many of these concepts have not found application areas with different justifications. This study presents a concept of continuous descent approach developed by literature review, oral interviews with pilots and interview results. Benefit and cost analysis of the proposed model is done by mathematical method. This concept, which is the subject of the bet, is based on the fact that, starting from the descent point at which the gas arms of the aircraft engines are idle and drawing straight at the altitude of the straight flight, the planned time and air are reduced to the last approach point except for the flat flights required for the joint point system, manners and aircraft configuration. While it is aimed to increase efficiency in flight operations and cost efficiency in terms of airway operators by reducing the workload of the flight crew and air traffic control personnel by creating situational awareness, reducing the noise level, reducing fuel consumption, reducing emission rates, efficient use of energy, energy management, efficient use of resources, It is also aimed at creating awareness.