Deprem etkisi altındaki perde duvarlı betonarme sistemlerde donatı oranları değişiminin sistem davranışı üzerindeki etkileri
Effects of variations in reinforcement ratio on reinforced concrete systems including shear wall under earthquake excitation
- Tez No: 425811
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAROL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Science and Technology, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Betonarme, Minimum Donatı Oranı, Sonlu Eleman, Earthquake, Reinforced Concrete, Minimum Reinforcement Ratio, Finite Element
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, ele alınan referans betonarme sistemlerin bünyesindeki elemanların donatı oranlarını değiştirerek, elde edilen farklı modeller üzerinde varyasyonel değerlendirmeler yapılmıştır. Taşıyıcı sistemi perde, kolon ve kirişten oluşan, iki doğrultuda da tek açıklıklı ve çok katlı betonarme sistemlerde deprem kuvvetleri doğrultusundaki akslar sonlu elemanlar programı yardımı ile modellenmiş ve analize tabi tutulmuşlardır. Minimum donatı oranları için ilgili Türk standart ve yönetmeliklerindeki veriler kullanılarak başlangıç modeller oluşturulmuştur. Daha sonra bu donatı oranları değiştirilerek çeşitli varyasyonlar oluşturulmuştur. Lineer olmayan sonlu eleman analizleri sonucunda elde edilen veriler ışığında modellerin sistem yatay yük taşıma kapasiteleri, kolon-perde süneklikleri, kiriş süneklikleri ve toplam sistem süneklikleri hesaplanarak ön tasarım minimum donatı oranlarıyla ilgili çeşitli yorumlamalar ve öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, variational evaluations were made on different models obtained by revising reinforcement ratios of examined reference reinforced concrete systems. For earthquake force's directions, the axes of multistorey and single span reinforced concrete systems of which bearing system consist of shear wall, column and beam were created and analysed with the aid of finite element software. Initial models were created depending on datas of relevant Turkish standarts and specifications. Then, several variations were made by altering these ratios. Thanks to the datas obtained by nonlinear analysis, lateral load beraring capacities, column-shear wall ductilities, beam ductilities and total ductilities of models were calculated and various interpretations and suggestions were made.