Farklı yükler altında yarı rijit bağlantıların davranışının ve kırılganlık eğrisinin incelenmesi
Semi-rigid connection behavior under different loadi̇ng and fragility curve
  1. Tez No: 425900
  2. Yazar: ANSAR MİKAEİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı rijit bağlantı, Bağlantının kırılganlık eğrisi, Bağlantıların sismik davranışı, Bağlantının IDA eğrisi, Artımsal itme yük eğri, Döngüsel yük eğri, semi-rigid connection, Fragility curves connection, seismic behavior of connections, IDA curve connection, Furthermore load curve, Cyclic loading curve
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, yapı güvenliği sorununu, mantıksal şekilde, olasılık yöntemleri ile inceleyip, yapının servis süresince performansı için uygun bir platform oluşturmaya çaba göstereceğiz. Eklenen parametrelerin bazıları sabittir ve olası değerlerin bir örneği olabilirler. Bu nedenle, bu bağlantıların laboratuvar kurulumu (yapı çerçevesinde uygun davranış gösteren bağlantı bölgesi ve ona bağlı olan kolon ve kirişin yarısı) ABAQUS yazılımında modellenmiştir. Çerçevede her katın ivme kayıtları, belirli kayıtlar kümesine maruz bırakılır. Ortalama yükseklikte bir özel çerçeveli yapıda bağlantı incelenmiştir. Öncelikle bağlantı için performans seviyesi, bağlantı yıkımı baz alınarak, uygun önlemler ile belirlenir. Sonra belirlenmiş performans seviyelerine göre, kırılganlık eğrileri çizilir ve doğrusal olmayan statik analiz, artımsal itme yükleme ile yapılmış bağlantı modelleri ve döngüsel yükleme moment-dönme eğrisi ile karşılaştırılır. Bağlantıda artımsal itme yük ve döngüsel yükleme eğrileri, bağlantının performans seviyelerini tespit etmek için, bağlantının yıkımı baz alınarak belirtilecektir.
Özet (Çeviri)
In present study, structural safety is assessed through probabilistic methods and the work mainly tries to make a suitable platform for its performance within the useful life of structure. To this end, the experimental setup for testing these connections- which are proper agents of their performance in a building frame (connection place and a half of joint beam and column)- was modeled in the software ABAQUS and acceleration time history of the frame it is embedded in is included under a set of certain records of the desired site. Connection in a structure with a special frame and moderate height was studied and initially it was determined to join levels of performance with a suitable criteria based on connection failure. Thereafter, the corresponding fragility curves were drawn and then compared with moment-rotation curve and cyclic loading based on joining models which are influenced by nonlinear static analysis and cyclic loading. Also, pushover and cyclic loading curves of this connection were determined in order to specify level of performance of the connection as per the connection failure.