Homojen olmayan ortamda difüzyon olayı üzerine
Homojen olmayan ortamda difüzyon olayi üzerine
  1. Tez No: 425928
  2. Yazar: DÖNE KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANLAR REŞİDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Isı problemi, özdeğer problemi, spektral özellik, Heat problem, eigenvalue problem, spectral feature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, yoğunlukları 1 ve 2 olan iki 0,a ve a,  uzunluklu çubuklardan oluşan 0,  uzunluktaki çubukta ısı iletimi problemi göz önüne alınmıştır. Bu problem, D x t x t      , : 0 , 0   bölgesinde   2 2 ( ) , u u x q x u t x        biçimindeki denklem, u t u t t x 0, 0, , 0, 0,       sınır koşulları ve u x x x ( ,0) ( ), 0      başlangıç koşulu ile verilen sınır değer problemi şeklinde tanımlanmıştır. Burada, q x x ( ), ( )  belirli koşulları sağlayan reel değerli fonksiyonlardır ve ( ) x parçalı sürekli fonksiyondur:   1 2 , 0 , , . x a x a x             Ele alınan lineer homojen sınır değer problemine değişkenlere ayırma (Fourier) metodu uygulandığında süreksiz katsayılı ikinci mertebeden diferansiyel denklem için özdeğer problemi ile karşılaşılmıştır. Bu problemin spektral özellikleri incelenmiş ve spektral analizin ters probleminin çözümünün tekliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of heat transmission on 0,  rod which was formed by 0,a and a,  rods whose density is 1 and 2 is examined. This problem, in the region D x t x t      , : 0 , 0  , is defined as boundary value problem which is given   2 2 ( ) , u u x q x u t x        equation with boundary value conditions u t u t t x 0, 0, , 0, 0,       and initial condition u x x x ( ,0) ( ), 0 .      Here, q x x ( ), ( )  are real valued functions which provide certain conditions, ( ) x is piecewise continuous function:   1 2 , 0 , , . x a x a x             When the method of separation of variables (Fourier) method is applied to the examined linear homogenous boundary value problem, eigenvalue problem for second order differential equation with discontinuous coefficient is obtained. The spectral features of this problem are examined and the uniqueness of solution of inverse problem of spectral analysis is shown.