Bir cönk incelemesi
- Tez No: 426262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Isparta, Cönk, Dinî Tasavvufî, İlahî, Isparta, Cönk, Religiousand mystical, Divine, Poem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
(AKIN Leyla, Kastamonudaki Özel Bir Kütüphaneden Alınan Khk4141 Nolu Cönk Üzerine Bir İnceleme,Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2016) ÖZET Cönk incelemesi olan tezimiz, Giriş bölümünden sonra, Ön söz, , şiirlerin şekil incelemesi ve şiirlerin dinî ve tasavvufî muhteva açısından inceleme, bibliyografya ve Osmanlıca metnin transkripsiyonlu olarak okunuşundan meydana gelmiştir. Birinci Bölümde şiirler şekil açısından, ölçüsü, kafiye şeması ve nazım şekli bakımından incelenmiştir. Cönkte Hece ölçüsü ağırlıklı olmak kaydıyla, arûz ölçüsü de kullanılmıştır. Ancak gerek hece ile yazılan şiirlerde gerekse arûzla yazılan şiirlerde ölçüsü bozuk olan şiirlere rastlanmaktadır. Kafiye şeması olarak ise Halk edebiyatı şiirlerinde daha çok koşma kafiye şekli kullanılmasının yanında türkü ve mani kafiye şemalarına da rastlamaktayız. Arûz ölçüsüyle yazılan şiirlerde ise daha çok gazel kafiye şemasıyla kafiyelenen şiirler vardır. Arûz ölçüsüyle yazılan ancak halk edebiyatına ait olan şiirlerde kullanılmıştır. Ancak az da olsa kafiye şeması bozuk olan şiirler de vardır. İkinci Bölüm ise çalışmanın en hacimli bölümünü oluşturmaktadır. Cönkte bulunan şiirlerin Dinî ve Tasavvufî açıdan incelenmesidir. Bu incelemede Dinî kavramlar ele alınmış, bu kavramların tanımları, açıklamaları verilmiş ve şiirde kavramların geçtiği mısralar örnek gösterilerek incelenmiştir. Kavramların açıklanmasında Kur'ân'dan ve kaynak kitaplardan yaralanılmıştır. Üçüncü Bölüm çalışmamız sırasında faydalandığımız eserlerden meydana gelen Bibliyografya kısmı yer almaktadır Dördüncü bölümde 108 şiir transkripsiyonlu olarak okunmuş ve yazılmıştır. Şiirlerin yanında istiğfar duasıyla, bir iki kısa duaya da rastlanmıştır. Çeşitli hesaplamalara rastlanmış ve bazı olaylar için tarih atılmıştır. Zaman olarak çok eski olduğu için çok az bir bölümünde bazı sayfaların kenarları yırtılmış ve bazı sayfaların mürekkepleri dağıldığı için yazılar okunaklılığını kaybetmiştir. Tamamı olarak değerlendirirsek, geçmişten günümüze birçok güzel şiiri taşıyan bir kültür hazinesidir.
Özet (Çeviri)
AKIN Leyla, An Analysis on KHK4141 numbered Cönk of Kastamonu personel Library, Master's Thesis, Isparta, 2016) ABSTRACT The thesis is a cönk study composed of the following parts: an introduction, foreword, examination of the poems in terms of poetics, examination of the poems with regards to their religious and islamic mysticism contents, bibliography and transcription of the original text with its pronounciation and reading in Ottoman Turkish. In the first chapter poems are analysed according to poetics, prosody, metre, rhyme scheme and verse structure. In Cönk, although syllabic metre was more common Arabic prosody (arud) was used as well, but it is possible to come accross metric disorders in some poems written with either style. In Folk literature poetry as a rhyme scheme mostly koşma was used but türkü and mani rhymes can be seen as well. There are also poems rhymed with generally ghazal style which were written using Arabic prosody (arud). Although not many, there are poems which have metric disorders. Second chapter is the bulky part of the study. It is the examination of the poems of cönk in terms of religion and islamic mysticism. In the study religious concepts are examined, their definitions and explanations are given, verses in the poems containing the concepts are shown and studied as examples. During the explanations Quran and other sources are used as a reference. Third chapter is the bibliography of the sources which were used during the study. Fourth chapter contains the transcription of the original text of 108 poems with their pronounciations and readings in Ottoman Turkish. Next to the poems one or two short“pray of forgiveness”were seen and also some calculations and dating were spotted. Because it was very old, some pages were torn at the edges, some scripts lost their readability due to ink stains and scatters. As a whole it is a cultural treasure which carries past to present.