Dâvûd Ez-Zâhirî: Doktrini ve İslam Hukukuna katkıları
Dawud Al-Zahiri: His doctrine and contribution to Islamic Law
- Tez No: 426336
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KOŞUM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Fukaha arasında sahâbe döneminden itibaren gittikçe artarak koyulaşan ihtilaflar, tebe-i tâbiîn döneminde ehl-i hadîs ve ehl-i re'y adlarıyla ekolleşmiş ve her bir ekolün içerisinden birden fazla mezhep ortaya çıkmıştır. Ehl-i hadîs geleneği içerisinde yetişen Dâvûd ez-Zâhirî, geçmişten beri var olan ihtilafları ve yaşadığı dönemde ortaya çıkan karmaşa ortamını sonlandırmak ve hukukta keyfîliği gidermek için Hicrî III. yüzyılda zâhirîliğin ekolleşmesini başlatmış ve mezhebin kendine has dinamiklerinin oluşmasını sağlamıştır. Bu çalışmada sahâbe döneminden itibaren Dâvûd ez-Zâhirî'nin yaşadığı döneme gelinceye kadar fukaha arasında ortaya çıkan ihtilaflar ve bu ihtilafların nedenleri, ayrıca Hicrî üçüncü yüzyılda zâhirîliği ekolleşmeye sevkeden olaylar üzerinde durulmuş, bu bilgilerin neticesinde de zâhirî düşüncenin ekolleşmesini sağlayan âmiller tespit edilmeye çalışılmıştır. Dâvûd ez-Zâhirî'nin fıkıh usûlüne dair görüşleri ise fürû-ı fıkha dair günümüze ulaşan tüm fetvaları gözden geçirilmek suretiyle istikra yöntemiyle belirlenmeye çalışılmıştır. Onun usûle ilişkin görüşleri eş-Şâfiî ile mukayese edilerek daha önce mensûbu olduğu mezhebin görüşlerinden ne kadar ayrıldığı ve usûlünü oluştururken eş-Şâfiî'nin etkisinin hangi oranda olduğu belirlenmeye gayret gösterilmiştir. Ayrıca Dâvûd ez-Zâhirî'nin fürû-ı fıkha dair bazı görüşleri diğer fukahanın fetvalarıyla karşılaştırılarak onun zâhirîliğinin varmış olduğu aşama tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conflicts of the fuqaha that had came out since the era of the companions of the prophed Muhammad became deep and in the era of the taba-i tabiîn, became school under the names of ahl-i hadith and ahl-i ray. Finally different madhabs occured from these schools. Dawud al-Zahiri who grew up in the tradition ahl-i hadith caused Zahiriyya that had a different structure with its own dynamics to become school in the 3rd century AH. By doing this he aimed to finish the conflicts that had existed since the past to avoid arbitrariness in law. This study deals with the conflicts of the fuqaha from the companions to Dawud al-Zahiri and the causes of them. Besides this in this thesis it is tried to be focused on the reasons of becoming School of Zahiriyya. Dawud al-Zahiri's opinions about juristic method were been spesified by revising his all fatwas. In this process inductive method was used. His opinions about juristic method were compared with Shafi'i. So it was tried that how much he was separated from his previous madhab's opinions and at which rate Shafi'i effected him when he formed his Juristic method. Also Dawud al-Zahiri's opinions about fürû al-fıqh were compared with some other fuqaha's opinions and finally it was tried to detemine his steps to reach to Zahiriyya.
Benzer Tezler
- İslam Hukuk tarihinde Zahiriye Ekolü
The Zahiri School in the history İslamic Law
HADİ SOFUOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
DinDokuz Eylül ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET ŞENER
- İbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-müctehid ve nihâyetü'l-muktesid adlı eserindeki tercihlerinin Mâlikî mezhebine uygunluğu (Temizlik, oruç ve zekât bölümleri özelinde)
The conformity of Ibn Rushd's choices in 'Bidāyat al-Mujtahid wa nihāyat al-Muqtaṣid' to the Maliki school of thought (Specifically in the sections on cleaning, fasting and zakat)
HEDİYETULLAH OĞUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
DinGAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN AKALIN
- Yeni Cami'nin akustik açıdan performans değerlendirmesi
Evaluation of the acoustical performance of the New Mosque
EVREN YILDIRIM
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEVTAP YILMAZ DEMİRKALE
- Ebû Dâvûd'un (Ö. 275/888) Sünen adlı eserinde yer alan Megâzî ile ilgili rivayetlerin tespit ve tahlili
Determination and analysis of riwāyas about Maghāzī in Abū Dāwūd's Sunan
BETÜL BAYKA
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
DinSakarya Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Gülistân-ı Vâhidî (İnceleme-transkripsiyonlu metin)
Gülistân-i Vâhidî (Analysis-transcriptional text)
FATMA ÖZÇAKMAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Türk Dili ve EdebiyatıAtatürk ÜniversitesiTürk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. AHMET TOPAL