Katılım bankacılığı ve Sukuk modelleri
Participation banking and Sukuk models
  1. Tez No: 426356
  2. Yazar: EMİR CÜNEYT AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Türkiye, Faiz, Getiri, Sukuk Modelleri, Kira Sertifikaları, Participation Banking, Turkey, Interest, Profit, Sukuk Models, Lease Certificates
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Faizli bankacılık sisteminin ortaya çıkışı eski Yunan ve Mısır'a, çağdaş faizli bankaların ortaya çıkışı ise 12 yy. İtalya'sına dayanmaktadır. Faizsiz bankacılık sistemi fikri 1940'larda tartışılmaya başlanmış ve faizsiz banka kuruluşu 1963 yılında Mısır'da gerçekleşmiştir. Aslen Tevrat'a ve İncil'e göre de yasaklanan faiz, Kuran'ı Kerim'de de yasaklanmıştır. Ayrıca Hz. Peygamberimizin (SAV) faizi yasaklayan hadisleri bulunmaktadır. Tüm bunlar konvansiyonel bankacılığa alternatif arayışının ve tasarruf sahiplerinin katılım bankalarını tercih etmelerinin sebebi olmuştur. Diğer taraftan ülke ekonomimizin istikrarlı olması ve ekonomik büyümemizin dünya ortalamasının üstünde gerçekleşmesi, sermaye piyasalarındaki bu gelişimi desteklemiştir. Çalışmada, katılım bankacılığının kapsadığı hacmin toplam içerisindeki yeri araştırılmış, akabinde sukuk ve çeşitlerinin yapısı, işleyişi anlatılmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu Kira Sertifikası Tebliği'nde düzenlenen sukuk,“Yatırım Sertifikası”olarak adlandırılabilir. Ülkemizde sukuk türleri; icara sukuk benzeri“Sahipliğe dayalı kira sertifikaları”, hibrit sukuk benzeri“Yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları”, murabaha sukuk benzeri“Alım satıma dayalı kira sertifikaları”, mudaraba/muşaraka sukuk benzeri“Ortaklığa dayalı kira sertifikaları”, istisna sukuk benzeri“Eser sözleşmesine dayalı kira sertifikaları”şeklindedir. Alternatif yatırım araçlarının getirileri hali hazırda bilinmektedir. Çalışmada, sukuk çeşitlerine yatırım yapılması halinde kazancın hangi seviyede olacağına yönelik sonuçlar, kıyaslama ve değerlendirme açısından önemlidir. Ülkemizde kira sertifikalarıyla başlayan bu süreçte, sermaye piyasalarının giderek derinleşmesi gerekmektedir. Ekonomimiz konvansiyonel bankacılığa bağlı olmakla birlikte, orta-uzun vadede sermaye piyasasının derinleşmesi yatırım ve kalkınma bankacılığında yeni fırsatları beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
The occur of the conventional banking system originate to Ancient Greece and Egypt, occur of the modern conventional banks originate to 12th century Italy. The idea of interest-free banking system began to be discussed in 1940 and the first interest-free bank was founded in Egypt in 1963. Originally based on the Torah and the Bible also prohibited interest, it is prohibited in the Quran Karim. Also Hz. Prophet (PBUH) hadiths that has banned interest. All of this has been the reason they prefer the participation of banks and savings seeking an alternative to conventional banking. On the other hand our country to have a stable economy and the realization of economic growth above the world average, has supported the development of our capital markets. In this study, its place in the total volume covered by the participation banking researched, then the structure of sukuk and types, operation is described. Capital Markets Board Communiqué Lease Sukuk Certificates held in“Investment Certificate”may be called. Sukuk kind in our country;“Sukuk are based on ownership”like ijara sukuk,“Sukuk are based on management contracts”like hibrit sukuk,“Based on purchase and sale of Sukuk”like murabaha sukuk,“Sukuk are based on partnership”like mudaraba/musharaka sukuk,“Sukuk are based on a work contract”like istisna sukuk. Returns on alternative investment vehicles is already known. In the study, the results for the gain to be at what level of investment in sukuk kind, it is important for comparison and evaluation. Starting with the Sukuk in our country in this process must deepening of capital markets. While our economy may be connected to conventional banking, the deepening of the capital market in the medium long term, will bring new opportunities for investment and development banking.