İnovasyon, kalkınma; G-20 ülkeleri üzerine bir inceleme
Innovation and development; A study on g20 countries
- Tez No: 426358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR SAMİ OĞUZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, İnovasyon, Güney Kore ve G-20, Devolopment, Innovation, South Korea and G-20
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Günümüz dünyasında yeni bir sanayi devrimi olarak bilinen 'inovasyon', ülkeler açısından farkındalık yaratan önemli bir konu olmakta ve bu konunun farkına erken varmış ülkeler, günümüzde gelişmiş ülkeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısacası bir refah göstergesi olan bu kavramın farkındalığı, gün geçtikçe çok daha önemli olmaktadır. Bu çalışmanın ilk amacı inovasyon ile kalkınma arasında var olan ilişkiyi göstermek ve G-20 ülkelerinin bu ilişkiyi ne derecede kullandığını görmektir. Bunun için ilk önce İnovasyon ve kalkınmanın teorik temelleri incelenmiştir. İkinci olarak G-20 ülkeleri küresel rekabet raporu çerçevesinde kalkınma seviyelerine göre gruplara ayrılmıştır. Bu gruplar üç safhaya ayrılan güdümlü ekonomiler olarak bilinmektedir. Ayrıca G-20 ülkelerinin inovasyon alt göstergeleri incelenmiş ve bu alt göstergeler açısından ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile arasında bir bağ olup olmadığı sorgulanmıştır. Sonuç olarak, G-20 ülkeleri arasında inovasyon güdümlü ülkeler sınıfına giremeyen ülkeler için örnek teşkil etmesi anlamında Güney Kore'nin 1960'lardan günümüze gelişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation known as a new industrial revolution in the world of today is an important issue in that it creates awareness and thus, the countries which are aware of these issues earlier emerge as developed countries today. In short, the awareness of this concept, which is a welfare indicator, is gradually becoming much important. The first objective of this study is to show the relationship that exists between the development and innovation and to shed light on to what extent the G-20 countries use this relationship. Therefore, the theoretical foundations of innovation and development were examined in the first place. Secondly, the G-20 countries were divided into groups according to their level of development within the framework of global competitiveness report. These groups are known to be driven economy which are divided into three phases. In addition, the sub-indicators of innovation of the G-20 countries were examined and questioned whether there existed a link between the level of development of the countries in terms of these sub-indicators. As a result, the development of South Korea since the 1960s has been examined in the sense to set an example for countries which may not enter the innovation-driven countries among the G-20 countries.