İnsan kaynakları seçimini etkileyen faktörler;Isparta örneği
The factors which affect the choice of human resources: Example of Isparta
- Tez No: 426359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER DERYA KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İKY, İnsan Kaynakları Seçimi, KOBİ, Human Resource Management, Human Resources Selection, SME's
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde insan, işletmeler için maliyet unsuru olmaktan çok daha fazla önem verilmesi gereken bir kaynak olarak değerlendirilmektedir. İnsan Kaynakları Yönetimi, bir işletmenin faaliyete geçebilmesi için gerekli olan üretim faktörlerinden en değerlisi olan insan unsurunun işe alınmasından başlayarak, yerleştirilmesine, motivasyonunun sağlanmasına, eğitim ve kariyer planlamasının yapılmasına, performans ölçümünden, ücretlendirilmesine ve hatta işten çıkarılmasına kadar birçok konuyu barındırır. İnsanın ve insan kaynakları yönetiminin işletme açısından bu kadar önemli olması bu çalışmanın çıkış noktası olmuştur. Çalışmada insan kaynağının seçiminde etkili olan faktörler konusu araştırılmıştır. Bu amaçla Isparta merkezde bulunan, KOBİ niteliğindeki işletmelerden 152 tanesiyle birebir yapılan anketler SPSS programında analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; iş başvurusunda bulunan adayın genel görünümüne kadın katılımcıların daha çok önem verdiği ve çalışılan sektöre göre farklılaştığı görülmüştür. Adayın işe karşı ilgisini ölçme konusunda genç katılımcıların daha az dikkat ettiği anlaşılmıştır. Eğer firma, insan kaynakları departmanına sahipse adayın işle ilgili gelecek beklentilerini önemsediği anlaşılmıştır. Adayın karar verme ve yönetebilme yeteneği, çalışan sayısının fazla olduğu işletmelerde ve üretim yapılan sektörlerde daha çok ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, a human being is considered as a resource which should be given much more importancethan its being a component of cost for the businesses. Human resources management involves these subjects:hiring a person who is the most important factor ofmanufacture, which is necessary for a business to start , putting him/her into a position, supporting his/her motivation, planning in-service training and his/her carrier, assessing the performance, charging and even firing the person. That managing the human and human resources is very much important for the business is the starting point of this study. In this study, the factors which are effective in choosing the human sources are researched. For this purpose, the surveys which are conducted one to one with 152 businesses which are considered as SME's have been analysed by SPSS. The result of this analysis has shown that female participants paid more attention to the physical appearance in job applications and this varies according to the type of the sector. It has been also seen that younger employer participants have paid less attention to assessing the interest of the candidate in the job.If the plant has a human resources department, it has been understood that the candidate cares the expectations about future. Candidate's ability of decision-making and management are assessed more in the businesses where the number of the workers is high and in manufacturing sectors.