Arap yazısı bağlamında Alman müsteşriklerin Resmü'l-Mushaf'a bakışı
German orientalists' outlook to Quran book (Resmü'l-Mushaf) in the context of Arabic letter
- Tez No: 426363
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN DİVLEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Resmü'l-Mushaf, Kıraatler, Alman Oryantalistler, Arap yazısı, Sâmi yazısı
- Yıl: 2015
- Dil: Arapça
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
“Arap Yazısı Bağlamında Alman Müsteşriklerin Resmü'l-Mushaf'a Bakışı”başlıklı bu tez Kur'an Tarihi ve Arap Dilbilimi'nin konusudur. Şöyle ki bu çalışma Alman Müsteşriklerinin resmü'l-mushaf'a dair görüşlerini ve Kur'an Kıraatleri bağlamında Arap yazsına bakışlarını ele almaktadır. Söz konusu bakış açısı, Kur'an metninin anlaşılması noktasında takip etmiş oldukları şüpheci metotlarından hareketle, ürettikleri problemlere temel teşkil etmektedir. Buna Kur'an metnini, Tevrat ve İncil metinleriyle karşılaştırmalarını ve Arap yazısının ilk dönemlerinde harekesiz ve noktasız haldeyken nasıl olduğu gibi hususları gündeme getirmelerini de eklemek gerekir. Mushaf hattını tenkide yol açan hususlardan bir tanesi, o dönemde Arap yazısında henüz hareke ve şekil olarak benzer harfleri bir birinden ayırt etmek için kullanılan noktaların olmamasıdır. Bütün bunlar Nöldeke, Bracestraser ve Brockelman ve öncesinde bu konudaki düşünceleri ortaya koyan ilk kişi kabul edilen Ignac Goldziher gibi Alman oryantalistleri, Arap yazısında kusurların olduğunu ve bu kusurların Kur'an kıraatinde farklılıklara neden olduğu görüşüne götürmüştür. Alman oryantalistler, karşılaştırmalı, tarihsel ve yansıtmalı yöntem kullanarak dil ve inanç düşüncelerini bu prensip üzerine inşâ etmişlerdir. Bu nedenle araştırma Çivi yazısı, Hiyeroglif, İbranice, Süryanice yazı gibi yazılara benzerlik teşkil eden Sâmi yazısından itibaren Arap yazısının tarihî gelişim sürecini takip etmiştir. Bu Arap yazısının ve gelişiminin ilk basamağıdır. İkinci basamağı ise; Güney Arabistan (Yemen) Yazısı ve Nebati Yazısıdır. Araştırma bir giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde, oryantalizmin gelişim aşamaları ve İslam kültürünü incelemedeki amacından bahsettik. Bu bölüm iki alt başlıktan oluşmaktadır: Birincisi, oryantalizmin sözlük ve terim anlamı. Bu bağlamda oryantalist çalışmaların yapılmasındaki en temel unsurun dini etken olduğunu gördük. Birinci bölünün ikinci konusunda ise genel olarak oryantalizmin özelde ise Alman oryantalizminin ortaya çıkışı ve başlangıcı üzerinde duruldu. Ardından Alman Oryantalistlerin amaç ve çabalarına yer verdik. İkinci bölüme geldiğimizde, Arap yazısının gelişim merhalelerinden ve Kur'an metniyle ilişkisinden bahsettik. Bu bölümde üç alt başlığa yer verdik. İlki, kitabet ve hattın mahiyetleri ve aralarındaki farkın ne olduğu üzerinde durduk. İkincisinde Sami vii yazısına (Arapça, İbranca ve Süryanca) yer verdik. Şöyle ki bu bahiste, Alman ilim adamlarının Sâmi yazısı hakkındaki görüşlerine; Arap hattının ilk nüvesi kabul edilen bu yazının ilk çıktığı yer ve gelişimi ve Kur'an hattına nasıl etki ettiği hakkındaki görüşlerine yer verdik. Üçüncüsü, Hz. Peygamber döneminde sahifelerin yazımında kullanılan eski yazı aletlerine yer verdik; kalemler ve sahifelerin yazıldığı malzemeler vs. Üçüncü bölümde Arap hattının aslı ve resmü'l-mushafla irtibatı üzerinde durduk. Bu bölümü iki konu başlığında ele aldık. Birinci başlık altında, İslam öncesi Arap yazısının durumu yani Güney Arabistan ve Nebâtî yazı üzerinde durduk. Burada kadim ve muasır âlimlerin her iki yazı hakkındaki görüşlerini arz ettikten sonra Alman müsteşriklerin konuyla ilgili görüşlerini tartıştık. İkincisinde, Alman Oryantalistlerin bulduğu Arap yazısıyla alakalı Cahiliye Dönemine ait dört yazıt üzerinde durduk. Dördüncü bölüme geldiğimizde, bu bölümde Kur'an'ın cemi ve Mushaf'taki hat farklılıkları üzerinde durduk. Bu bölümün ilk bahsinde Kur'an ceminin anlamı üzerinde durduk. Konuyla ilgili Arap araştırmacıları ve Alman oryantalistlerin görüşlerini tartıştık. İkinci bahsinde ise, resmü'l-mushafla Kur'an kıraatlerinin sıhhat zaptı arasındaki ilişki üzerinde durduk. Burada Alman Oryantalistlerle eski ve yeni Müslüman araştırmacıların görüşlerine yer verdik. Sonuç bölümüne geldiğimizde ulaştığımız sonuçlar şunlar oldu: Oryantalizmin ortaya çıkmasındaki temel etkenin dini olduğu yönündeki görüş Arap araştırmacılarının ortak görüşüdür. Bizim kanaatimize göre meselenin psikolojik bir tarafı da vardır. Bir diğer nokta ise Arapçanın, ilk alfabenin kendisinden ortaya çıktığı Sami dillerinin kaynağı olduğudur. Bir başka husus, Arapçadaki irap olgusunun Akad yazından itibaren var olduğu gerçeğidir. Bu, Alman Oryantalistlerin ve Müslüman araştırmacıların ulaştığı ortak sonuçtur. Aynı şekilde Kur'an-ı Kerim'in ilk hattı Nebâtî yazıdan etkiler taşımaktadır. Arap yazısındaki kimi kusurların kıraatlerin ortaya çıkmasında bir etken olduğu görüşü, bir kısım çağdaş araştırmacıların benimsediği bir görüştür.
Özet (Çeviri)
“German Orientalists' outlook to Quran Book (Resmü'l-Mushaf) in the context of Arabic Letter”titled this thesis is about the Quran history and Arabic linguistics. As follows this work is handling the subjects of opinion about Quran Book of German Orientalists and opinion about Arabic letter in the context of Quran recitations. Aforesaid point of view, with their followed understanding of Quran method from this viewpoint is being a basis to available problem. Therefore should be added the subjects of comparisons of Quran text with Torah and Bible and how was the Arabic letter without vowel point and punctuation marks during at the first period and etc . One of the important subject of Quran handwriting is there were unavailable any vowel point and punctuation marks for the distinguished of the same letter's sounds. All of these have thought like there were available many faults and there was differences are available in the Quran recitations thought by the Ignac Goldziher who is a German Orientalist and revealer to these ideas about this subject before Nöldeke, Bracestraser and Brockelman. German Orientalists have structured the language and religion thoughts above this principle with the used of comparative, historical and projective method. Therefore survey is followed the historical development process as from Semitic writing that sharing the similarity of like Cuneiform Script, Hieroglyph, Hebrew, Syriac. This is the first step of the Arabic letter. The second step is South Arabia (Yemen) Letter and Nabataean Letter . Survey is composed of one introductory, four chapters and conclusion chapters. We have mentioned the stages of development of orientalism and investigation purpose of Islamic culture. This section is composing of the two under titles: First is the lexical and term meaning of the orientalism. In this context key factor of the orientalism studies is religion. Mentioned about generally orientalism and privately German orientalism at the second subject of the first part. After that we have mentioned the purpose and workings of the German Orientalists . ix We have mentioned the stages of development of Arabic letter and relation with Quran text in the second part. We have mentioned to three under titles in this part. The first is literary composition and nature of handwriting and what is their difference. We have mentioned about the Sami letter on the second part (Arabic, Hebrew and Syriac). As follows we have mentioned that the opinion about the Sami writing of the German scientists; accepted as the first step of the Arabic handwriting, the first born place of this writing and development and how was effected to the Quran handwriting. The third is we have mentioned that used materials during the written of Quran pages in the Prophet Muhammad times which is like pens, written pages, and etc . We emphasized about the original of the Arabic handwriting and relation and connection with Quran Book. We discussed to this subject as two topic title. We discussed about situation of Arabic letter before Islam; namely South Arabia and Nabataean Letters in the first part. We discussed about the topical opinions of German orientalists after the mentioned of the opinions of very old and modern authors in this part. We discoursed about the four inscriptions which has founded by German Orientalists interested with Arabic letter in the second part . We emphasized the difference of Quran's handwriting in the compiled and published book when we passed to fourth part. We emphasized about the meaning of compiled Quran in the first subject of this part. We discussed the topical opinion of Arabic surveyors and German Orientalists. We emphasized the relation of Quran Book and truth of Quran recitations in the second subject. Also we have referred from the opinion of German Orientalists and old & new Muslim surveyors in this part . When we reached to the last part obtained results are as below: Arabic surveyor's common ground's religion is the main factor of the shown up of the Orientalism. According to us there is also a psychological reason of the matter. The other point is that Arabic is the source of the Sami languages which is arose the first alphabet from itself. The other subject is the reality of the conjugation fact in the Arabic since the Akkadian letter. This is the common conclusion of German Orientalists and Muslim surveyors .