Liderlik tarzlarının örgütsel sessizlik ilişkisinde kariyer memnuniyetinin rolü
The role of the career satisfaction in the relationship between leadership and organizational silence
  1. Tez No: 426369
  2. Yazar: ZEKİ ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Organisational Silence, Career
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Geçmişten günümüze kadar lider ve liderlikle ilgili birçok tanımlama, çalışma ve araştırmalar yapılmıştır. Bir grubun veya örgütün amaçlarına ulaşmasında ve bunun için yapacaklarını belirlemede liderin önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Liderliğin tarihsel geçmişi çok eski olduğu gibi liderlikle ilgili birçok temel ilke vardır. Bu çalışmada birinci bölümünde lider ve liderlikle ilgili konular ele alınmıştır. Liderlik tarzları ve liderlikle ilgili yaklaşımlar ve sakıncaları anlatılmıştır. Liderlik yaklaşımlarından özellikler yaklaşımı, liderin fiziksel ve kişisel özelliklerinin önemli olduğunu savunmuştur. Davranışsal yaklaşımda ise liderin sadece özelliklerinin değil liderlik sürecindeki davranışlarının etkili olduğunu savunmuştur. Durumsallık yaklaşımı ise liderlik davranışını şartlara ve duruma göre değişebileceğini ileri sürmüştür. Bununla birlikte liderlik tarzlarının da demokratik, otokratik, vizyoner, dönüşümcü gibi farklı tanımlamaları vardır. Çalışmanın ikinci bölümünde örgütsel sessizlik ve bununla ilgili alt başlıklar yer almaktadır. Örgütsel sessizlik, örgütte var olan sorunlarla ilgili olarak çalışanların bilerek ve isteyerek susması şeklinde tanımlanmış olsa da birçok farklı tanımlamalar da vardır. Örgütsel sessizliğin nedenleri; örgütsel, yönetsel, bireysel ve kültürel nedenler olarak sıralanabilir. Üçüncü bölümde kariyer ve kariyerle ilgili kavramlardan bahsedilmektedir. Sözlük anlamı yol, iş olan kariyer kelimesi farklı şekillerde tanımlanmıştır. Kariyer; keşif, kurulma, orta, son ve emeklilik olmak üzere beş aşamadan oluşmaktadır. Kariyerle ilgili plato, harita, döngü gibi farklı kavramlar ve kariyerle ilgili engeller mevcuttur. Son bölümde ise araştırma ile ilgili bulgular, analiz sonuçları, değerlendirmeler ve öneriler vardır. Anahtar Kavramlar: Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Kariyer
Özet (Çeviri)
Through past to present, there have been lots of descriptions, researches and studies about the terms leader and leadership. It has been revealed that a leader is important to determine the things which a group and organization will do in order to reach their goals. Besides the fact that the history of leadership leads back to old times, there are many fundamental laws about leadership as well. In the first section of this study, topics relevant to leader and leadership are surveyed. The types of leadership, some approaches to the term leadership and their inconveniences are told (expressed / depicted). The Features approach suggests that leader's physical and personal (individual) features are important. The behavioral approach suggests that what's important is not only the features of the leader but the way she/he behaves as well. The approach of contingency suggests that the behaviours of the leader may change due to the conditions and needs. In addition to that, there are types of leadership such as democratic , autocratical, visionary and transformational. The second section involves organisational silence and sub-headings related to it. Although organizational silence is described as employees being quiet knowingly and on purpose, there are many other definitions too. In the third section, career and the concepts of career are mentioned. Lexical meanings of“career”are way or work and it is also defined in other ways. Career has five phases: exploration, set up, middle, end and retirement. There're different concepts such as plato, map, cycle and some obstacles related to career. The final section of this study contains findings, results of the analysis, assessments and suggestions about the research.