Liderlik tipleri perspektifinde Kazım Karabekir örneği
Example of Kazim Karabeki̇r from the perspective of leadershi̇p styles
- Tez No: 426385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, İşletme, History, History of Turkish Revolution, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kazım Karabekir, Liderlik, Liderlik Tipleri, Kazım Karabekir, Leadership, Leadership Types
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Adem KÖKÇIKARAN, Liderlik Tipleri Perspektifinde Kazım Karabekir Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2016 Bu araştırmanın temel amacı; Milli mücadele döneminin önemli isimlerinden olan Kazım Karabekir Paşa'nın liderlik özelliklerinin incelenmesidir. Amaç doğrultusunda Kazım Karabekir ve milli mücadele dönemi hakkında kapsamlı literatür taraması gerçekleştirilmiş, olaylar ve konular irdelenerek, Kazım Karabekir'in hangi liderlik davranışlarını sergilediği ve hangi liderlik özelliklerine sahip olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda; Kazım Karabekir'in ileri görüşlü, yüksek iletişim ve hitabet yeteneği bulunan, sevgi ve merhamet sahibi, dürüst ve açık sözlü, insana değer veren, alçak gönüllü ve vefa duygusuna sahip liderlik davranışlarına sahip olduğu saptanmıştır. Karabekir'in liderlik özelliklerine bakıldığında ise; çevresindeki ve ailesindeki bireylerin fikirlerine önem veren, eylemlerinde çevrenin desteğini alan, topluluk bilincine sahip olarak, demokratik bir liderin sahip olması gereken davranışları sergilediği, vizyoner liderlik özelliği ile ileriye yönelik doğru hedefler belirlediği ve bu doğrultuda ilerlediği, ast ve üstleri ile iyi ilişkiler kurarak, ilişki odaklı liderliği ve Doğunun komutanı olarak yetkileri tamamen üzerine alması sebebiyle aldığı kararların arkasında durması ve astlarından da bu kararlara sorgusuz itaat etmelerini beklemesi otokratik liderlik davranışlarına sahip olduğunun emarelerini gösterdiği saptanmıştır. Kazım Karabekir tüm bu liderlik özellikleri ile önemli zaferler kazanarak, Türk tarihinin büyük komutanları arasında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
Adem KÖKÇIKARAN, Leadership Types Kazim Karabekir Example of Perspective, M.Sc., Isparta, 2016 The main objective of this study Kazim, a key figure of the period of national struggle Karabekir Pasha's leadership to investigate the properties. Purpose, Kazim Karabekir and has carried out a comprehensive literature about the national struggle period, events and issues examined, Karabekir exhibits which leadership behaviors and have tried to put forward to have what leadership qualities. Research; Karabekir sighted, with high communication and oratory skills, love and mercy, honest and outspoken, people who value was found to have the humble and with a sense of loyalty to leadership behavior. When looking at Karabekir leadership qualities; surrounding and individuals in the family emphasis on ideas, support the field of the environment in action, as with community awareness, exhibited behavior that should have a democratic leader, visionary leadership where you set the right goals for the future with and is moving in this direction, establishing good relations with subordinates and superiors, relationship It has been found to show signs that it is oriented with leadership behavior. Kazim Karabekir all these leadership qualities by winning important victories, has taken its place among the great commanders of Turkish history.