Dönüşümcü politik liderlik ve işlevsel otorite: Teori ve uygulama
Transformational political leadership and functional authority: Theory and practice
- Tez No: 626616
- Danışmanlar: PROF. NEJAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, İşlevsel otorite, Mustafa Kemal Atatürk, Dag Hammarskjöld, Pol Pot, Transformational leadership, Functional authority, Mustafa Kemal Atatürk, Dag Hammarskjöld, Pol Pot
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Politik liderlik tarih boyunca üzerine düşünülen bir kavram olmuştur. Bir liderin nasıl yetiştiği veya çevresel faktörlerin liderlik tarzına olan etkilerinin neler olduğu soruları bu alanda büyük bir öneme sahiptir. Dahası, yönetme meşruiyetini elde ettiği kaynaklar da bu çalışmalardaki en önemli kuramsal sorunlardan birini teşkil etmiştir. Tez, bu sorulara tatmin edici bir yanıt vermek amacıyla, son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan Dönüşümcü Liderlik teorisini ele almayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Abraham H. Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisi ve Max Weber'in İdeal Otorite Tipleri Uluslararası İlişkiler perspektifinden incelenmektedir. Bunun ardından, bahsi geçen ideal tipleri geliştirmek amacıyla oluşturulan yeni bir ideal tip olan İşlevsel Otorite tanımlanmaktadır. Ayrıca“Dönüşümcü”Liderlik ve onun destekleyici kuramı olan“Etkileşimsel”Liderliğin alt türleri detaylandırılmakta ve lider olmayan aktörler“Sahte Dönüşümcülük”kavramı ile açıklanmaktadır. Uygulama bölümünde, kuramsal alanda belirtilen bilgilerin ışığında,“dönüşümcü lider”örnekleri olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile II. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld incelenmektedir. Bu analizler, dönüşümcü liderliğin farklı yöntemlerle uygulanabileceği ve işlevsel otoritenin çeşitli yollardan elde edilebileceği hipotezlerinin geçerliliğini denetlemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu vakaların liderlik süreçleri, dönüşümcü düşünce yapıları ve eylemlerine değinilmektedir. Ayrıca, 1976-1979 arası Kamboçya'yı yöneten ve ülkesini yıkıma götüren diktatör Pol Pot,“sahte dönüşümcü”bir vaka olarak seçilmekte ve incelenmektedir. Uygulama bölümünde onun kişisel hayatı, entelektüel gelişimi ve sahte dönüşümcü düşünce yapısı, bir dönüşümcü liderliğin antitezi olarak araştırılmaktadır. Teori ve uygulama bölümlerinin birleşimi yoluyla bu çalışma, Dönüşümcü Liderlik ve yardımcı kuramlarının kullanımını Uluslararası İlişkiler alanında yaymayı amaçlamaktadır. Ayrıca liderlik teorileri için yeni bir kavram olan işlevsel otoritenin kullanımını gösteren bir model görevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
Political leadership is a concept which has been discussed throughout history. The questions such as how a leader is raised or what the impacts of the environmental factors are on his/her leadership style carry great importance in this field. Moreover, the sources of which he/she gains the legitimacy to rule is also one of the most significant theoretical problems of the area. In order to find a satisfactory answer on these questions, this thesis aims to deal with the Transformational Leadership Theory, a paradigm which has become increasingly popular in recent times. In this regard, Abraham H. Maslow's Hierarchy of Needs Theory and Max Weber's Ideal Authority Types are examined from the perspective of International Relations. Thereafter, Functional Authority, a new authority type that has been constructed in order to enhance the aforementioned ideal types, is defined. Also transformational and its supplementary theory Transactional Leadership's subtypes are elaborated and non-leader actors are explained by the Pseudo-transformational power-wielder concept. In the Practice section, Mustafa Kemal Atatürk, the founder of the Republic of Turkey and Dag Hammarsjöld, the 2nd Secretary-General of the United Nations are examined in the light of the analysis given in the theory section. These analyses are done to check the validity of the hypotheses that transformational leadership can be implemented with different methods and functional authority can be attained by various ways. The leadership process of these cases' transformational mentalities, and their actions are explained. Furthermore, Pol Pot, who ruled Cambodia between 1976-1979 and led his country to a devastation is selected as a case for“pseudo-transformational”power-wielder. His personal life, intellectual development, and pseudo-transformational mentality is explained in the practice section as the antithesis of transformational leadership. With its theory and practice sections combined, this study aspires to promote Transformational Leadership Theory and its supplementary theories in the field of International Relations. It also serves as a model to show the usage of Functional Authority, a new concept for the leadership theory.