II. Meşrutiyet Döneminde yayınlanan bir Ziraat Mecmuası: Toprak
An agricultural magazine published during the second:Toprak
  1. Tez No: 426476
  2. Yazar: EMİNE İYDİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SALİH ERKEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet, Basın, Toprak, Mecmua, Milli İktisad, Ziraat, Ticaret, second constitutional, press, earth, Toprak, magazine, economy, agriculture, trade
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Osmanlı Devleti'nin değişim sürecinin önemli aşamalarından biri olan ve siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel anlamda Osmanlı Devleti'ni etkilemiş olan II. Meşrutiyet, Osmanlı Devleti'nin son döneminde büyük bir heyecan ve umut ortamının oluşmasına sebep olmuştur. II. Meşrutiyet'in mimarı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti, yani dönemin önde gelen aydınları devletin içinde bulunduğu bedbaht halden kurtulması amacıyla toplumu aydınlatmak ve bunun da ülkeyi ekonomik olarak daha iyi bir hale getirmekle mümkün olacağı konusunda hemfikirdirler. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra hızlı bir artış gösteren dergi ve gazeteler, yani basın dönemin en önemli kitle iletişim aracıdır. Aydınların daha ziyade topluma ulaşmak, aydınlatmak, bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyla kullanmaya çalıştığı basın büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Güncel, siyasi, iktisadi haberlerin yayınlandığı gazetelerin yanı sıra daha lokal konuları yayın politikası belirleyerek yola çıkan dergiler, topluma bir nevi yol gösterici olarak, daha bilinçli bir Osmanlı toplumu oluşturmayı amaçlamışlardır. Toprak Mecmuası mezkur dönemin ziraat ve iktisad gibi konularını yayın politikası olarak belirleyen önemli dergilerinden biridir. Mart 1329 (1913) senesinde yayın hayatına başlayan Toprak Mecmuası'nın kapağında“Ziraat, toprak kazub altun çıkarmakdır.”ifadesi bulunmaktadır. Ziraatın, üretimin ve her türlü iktisadi faaliyetin önemini, bunların çağın gereklerine uygun ifa edilmesi fikrinin gerekliliğini okurlarına aşılamak isteyen Toprak Mecmuası, milli iktisada önem verilirse Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu kötü halden kurtulacağını kendine şiar edinmiştir. Osmanlı toplumunda üretimde asıl rolü üstlenmiş olan çiftçilere ve köylülere yani ziraatle uğraşanlara hitap eden Toprak Mecmuası'nın yayın hayatı 1 Haziran 1330 (1914) senesinde 21. sayıyı yayınladıktan sonra nihayete ermiştir. Bu çalışmada, Toprak Mecmuası'nda ziraat, ticaret, hayvancılık ve Osmanlı ekonomisinin yapı taşları niteliğindeki her türlü üretime ve köy ve köylülere dair yayınlanmış yazılar paralelinde dönemin ekonomik faaliyetleri, aydınların ekonomiyi iyileştirmek adına amaçladıkları ve yazdığı yazılar ve mezkur dönemde bir ziraat mecmuasının üstlendiği misyon ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The second constitutional is one of the most important stages of the change process of the Ottoman Empire. Second Constitutional influenced the Ottoman Empire as a political, economic, social and cultural. Second Constitutional Monarchy in the last period of the Ottoman Empireled to the formation of great excitement and hope. It is planned by the Second Constitutional Committee of Union and Progress. The Committee of Union and Progress period consists of intellectuals. intellectuals believed that people need to improve the state of the economy to recover from a bad situation. After the declaration of the second constitutional in magazines and newspapers have shown a significant increase. Press is the most important of the mass media in that times. Intellectuals use the media to inform and educate, enlighten society. Press shows a great diversity in this period. Magazine as the broadcasting policy for determining local issues, they aim to create a conscious Ottoman society. Toprak magazine is an important magazine in that times. It includes important issues such as agriculture and economics. Magazine was published for the first time in March 1329 year. In the magazine's cover“Ziraat, toprak kazub altun çıkarmakdır. Agriculture means that dig in the land an take out in the gold”is written. It addresses the main role in Ottoman society in the production has been undertaken so that farmers and peasants engaged in agriculture. Magazine was published on 1 June 1330 the latest. This study focused on the mission undertaken by the magazine. The articles in the magazine on agricultural trade livestock were examined. Parallel to this articles, examined economic activity in that period. Efforts to improve the economy of the ıntellectuals were examined.