Fazla kilolu ve obez bireylerde düzenli egzersizin cilt kan akımı ve kardiyovasküler risk faktörleri üzerine etkisi
Overweight and obese individuals regular exercise skin blood flow and its effect on cardiovascular risk factors
- Tez No: 426526
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Obesity, Endothelial Dysfunction, Microcirculation, Omentin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Obezite çağımızın önemli sağlık sorunlarından biridir. Kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin artışına neden olan bu hastalığın dünyada görülme sıklığı hızlı bir şekilde artmaktadır. Sıklığının artmasının en önemli nedenlerinden biri fiziksel inaktivitedir. Obezite çeşitli mekanizmalarla vasküler endotelde, yapısal ve işlevsel bozukluğa neden olmakta ve ateroskleroz gelişimi ile sonuçlanmaktadır. Obezitenin sebep olduğu hipertansiyon, dislipidemi, hiperglisemi, insülin direnci, kronik inflamasyon gibi patolojiler endotel disfonksiyonu gelişiminde rol oynuyor olabilir. Son dönemde bir çok araştırmacı tarafından kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde egzersizin önemini gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır. Tüm bu araştırmalar ve bulgular ışığında biz de çalışmamızda kardiyovasküler risk ve mikrodolaşım üzerine etkili olduğu düşünülen Nitrik oksit (NO) ve Omentinin kan değerlerini ve cilt kan akımındaki egzersize bağlı değişimleri incelemeyi amaçladık. Bu çalışmada iki grup kullanılmıştır. Birinci grup (n=25) fazla kilolu ve obez tanısı almış gönüllülerden ikinci grup (n=28 ) sağlıklı kontrollerden oluşmuştur. Gönüllüler 3 ay süre ile haftada 5 gün, günde 60 dakika yürüyüş egzersizi uygulamışlardır. Program öncesinde ve program bitiminde gönüllü deneklerin kanlarında NO ve Omentin seviyelerine bakılmıştır. Ayrıca üst ekstremiteden lazer doppler flowmetry ile kan akımı ölçümü yapılmıştır. Egzersiz programı sonrasında serum omentin ve Nitrik oksit seviyelerinde artış tesbit edildi. Lazer doppler flowometre (LDF) ile değerlendirilen post okluziv reaktif hiperemi ye bağlı vazodilatasyonda egzersize bağlı artış saptandı. Bu çalışma ile egzersizin, obeziteye bağlı endotel disfonksiyonuna faydalı etkileri olabileceği ayrıca LDF ve omentin değerlerinin endotel disfonksiyonunu degerlendirmede yararlı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Obesity is a major health problem of our era. The prevalence of this disease, which increases cardiovascular morbidity and mortality, is increasing rapidly in the world. One of the most important reasons for the increased incidence is physical inactivity. Obesity induces structural and functional changes in vascular endothelium with several mechanisms , resulting in the development of atherosclerosis. Pathologies caused by obesity, such as hypertension, dyslipidemia, hyperglycemia, insulin resistance and chronic inflammation may play a role in the development of endothelial dysfunction. Recently, many studies demonstrating the importance of exercise in the prevention of cardiovascular disease have been conducted. In the light of all these studies and findings, in our study we therefore aimed to investigate the blood values of nitric oxide (NO) and omentin, which appear to have effects on cardiovascular risk and microcirculation, and the changes caused by exercise in skin blood flow. In this study, two groups of subjects are used. The first group (n=25) consisted of volunteers who was diagnosed as overweight or obese and the second group (n=28) consisted of healthy controls. The volunteers performed walking exercises 60 minutes in a day and 5 days a week for 3 months. NO and omentin levels were measured from the the blood samples of volunteers, before starting and at the end of the execises program. In addition, blood flow measurements were made from upper extremity using the Laser Doppler Flowmetry. Increases in serum levels of NO and omentum were detected at the end of the execises program. An increase in vasodilation occured due to exercise, which, in turn, result in post-occlusive reactive hyperemia was determined, detected by Laser Doppler Flowmetry (LDF). It is thought that exercise may have beneficial effects aganist obesity-related endothelial disfunction. Therefore we suggest that LDF and omentin values could be used as indexes in the evaluation of endothelial dysfunction.