Çocuk ön kol kırıklarında cerrahi tedavide kircshner teli ile plak ve vida fiksasyonunun karşılaştırılması
The comparsion of the kircshner wire osteosynthesis versus plate and screw fixation for unstable forearm fractures in children
- Tez No: 426537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA IŞIK, PROF. DR. MEHMET ÖMER ARPACIOĞLU, PROF. DR. MURAT ÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Ön Kol Kırıkları, Kaynama, Komplikasyon, Pediatric Forearm Fractures, Union, Complication
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Önkol kırıkları çocukluk çağının sık görülen kırıklarındandır. Erişkinlerden farklı olarak kapalı redüksiyon ve alçılama en iyi tedavi yöntemidir. Tedavi amaçları kabul edilebilir miktarda kapalı redüksiyonun sağlanması ve kemiklerin kaynaması sağlanana kadar alignmentin sağlanmasıdır. Eğer kapalı redüksiyon sağlanamassa veya devam ettirilemediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Kapalı redüksiyonun en önemli başarıları hızlı iyileşme kapasitesi ve çocuk kemiklerinin remodeling kapasitesidir. 10 yaşından genç hastaların ön kol distal kırıklarının rotasyonel ve angüler deformiteleri 10 yaşından büyük olanlardan daha iyi remodelize olur. 14 yaşından büyük hastalarda ise ön kol kırıkları erişkin hastalar gibi tedavi edilmelidir. Cerrahi tedavi seçeneğinde implant seçimi bir başka tartışmalı konudur. K teli ve alçılama, eksternal fiksasyon, çapraz K teli ile fiksasyon, plak ve vida osteosentezi ve intramedüller ostoeosentez cerrahi tedavi seçenekleridir. Çapraz K teli ile fiksasyon distal ön kol kırıkları cerrahi tedavisinde kullanabilir. Kemiklerin ince diyafize sahip olmasından dolayı ön kol gövde kırıklarının tedavisinde uygun değildir. Eksternal fiksasyon ciddi yumuşak doku hasarlarıyla birlikte olan kırıklarda kullanılabilir fakat çocukluk çağında nadiren kullanılır. En popüler cerrahi seçenekler plak vida osteosentezi ve K teli (intramedüller veya çapraz) fiksasyonudur. Yöntem: Bu çalışmada ön kol çift kırığı bulunan ve Mart 2011 ile Mayıs 2015 arası cerrahi tedavi uygulanan 5-16 yaş aralığındaki 48 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. K teli ile osteosentez yapılan 30 hasta Grup 1, plak vida ile osteosentez yapılan 18 hasta ise Grup 2 olarak ayrıldı. Her iki grubun kaynama oranları ve komplikasyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 12,10 olarak hesaplandı (SD 2,777). Hastaların %95.8'i erkek, % 4,2'si kızdı. Kırıkların % 52,1'i sağ, % 47,9 sol tarafydı. Travma etyolojisinde % 81,2 oran ile düşme ilk sıradaydı. Kırıkların % 89,6'sı kapalı ,% 10,4'ü açık kırıktı. Kırıkların % 54,2 si distal 1/3'lük kısımdaydı. Hastaların ortalama kaynama süresi 8,81 haftaydı. Sonuç: Her iki grupta kaynama ve komplikasyon oranları açısından anlamlı fark saptanamadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Forearm fractures are the most commonly seen fractures of the childhood. Differently in Adults, closed reduction and casting is the best treatment in the childhood. The goals of the treatment are, providing closed reduction in fair condition, and protection of the alignment until the union of the bones. When closed reduction is failed or can't resume, we have to apply surgical treatment. The most important factors of the closed reduction's success are the fast healing capability of the bones and remodeling of the childhood's bones. Patients who are younger than years old, rotational and angular deformities of the distal forearm fractures can be healed better than after 10 years old. Patients remodelling capability of the bones reduce after 10 years old. Patient's who are older than 14 years old, forearm fractures have to treat as in adults. Selection of the implant is another divisive issue after the surgical treatment sentence. K wires and casting, external fixation, cross K wire fixation, plate and screw fixations and intramedullary osteosynthesis of bones are the types of the treatments. We can use cross K wire fixations for the treatment of the distal forearm fractures. It can't be useful for shaft fractures of forearm bones because of the thin diaphysis. External fixation can be used fractures with serious soft tissue damages but it used rarely for the childhood forearm fractures. The most popular surgical options are plate and screw osteosynthesis and K wire (intramedullary or cross) fixation. Method: This study contains 48 patients who operated between March 2011-May 2015.This study includes two groups. 30 patients who operated with Kwire are group 1, 18 patients who operated with plate and screws are group 2. We purposed these two groups' union rates and complications. Finding: We calculated the mean average of the patiens' age 12,10 (SD 2,777) %95.8'of the patients are male, % 4,2of the patients are female. % 52,1 of the broken bones are at the right side , % 47,9 of the broken bones are at left side. The most common of the trauma ethology is falling of the patients(%81,2). % 89,6 of the fractures are closed fractures , % 10,4 of the fractures are open fractures. % 54,2 of the fractures are at the distal side of the forearm. The mean range of the union time was 8,81 weeks. Conclusion: There is no diffrence between two groups about union rates and complications.