Designing of anti-acne emulsions containing herbal extracts and assessing their efficacy and unwanted effects in volunteers with mild to moderate acne
Bitkisel ekstreler içeren anti-akne etkili emulsiyonların tasarlanması, etkinlik ve istenmeyen etkilerinin, hafif ve orta düzeyde akneli gönüllülerde değerlendirilmesi
- Tez No: 426600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: bitkisel anti-akne, emülsiyon, stabilite, etkinlik, akne-yaşam kalitesi, herbal anti-acne, emulsion, stability, efficacy, Acne-QoL
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kozmetoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Akne özellikle ergenlik döneminde görülen yaygın bir cilt problemidir. Aknenin oluşum mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, bu mekanizmada rol aldığı düşünülen dört ana faktör vardır. Bunlar; artmış sebum üretimi, hiperkeratinizasyon, propionibacterium acnes bakterilerinin aşırı artması ve enflamasyondur. Anti-akne ürünlerinin tasarlanmasındaki genel strateji, bu dört faktöre karşı mücadele etmektir. Akne kronik bir problem olduğu için tedaviye cevap alabilmek açısından anti-akne ürünlerinin kullanıcı uyumu çok önemlidir. Ancak, anti-akne ürünlerinde irritasyon, kuruluk, kızarıklık gibi istenmeyen etkiler nedeniyle kullanıcı uyum problemleri çok yaygın görülmekte ve daha cevap alamadan ürün kullanımı bırakılmaktadır. Antik çağlardan beri, akne tedavisinde bitkisel ilaçlar ve bitki ekstreleri kullanılmasına rağmen, bitkisel maddelerin anti-akne etkilerini araştıran çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, anti-akne etkili emülsiyon formülasyonları geliştirmek ve bu formülasyonlara ilave edilen bazı bitkisel ekstrelerin sinerjik etkilerinin akneli gönlüllüler üzerinde araştırılması amaçlanmıştır. Formülasyon geliştirme çalışmalarında, bitkisel ekstrelerle hazırlanan stabil bir emülsiyon elde edinceye kadar farklı emulsifiyer sistemlerle çalışıldı. Bir seri denemeden sonra en uygun formülasyon seçildi, karekterizasyon ve 12-haftalık hızlandırılmış stabilite çalışmaları yapıldı. Geliştirilen emülsiyonların etkinlikleri ve istenmeyen etkileri, plasebo ve referans-% 5 benzoil peroksit (BPO) kontrollü, sekiz haftalık, çift kör bir klinik çalışma ile fasiyal aknesi olan gönüllüler üzerinde değerlendirildi. Formülasyon çalışmaları sonucunda, bitkisel ekstreler içeren emülsiyonların oldukça kararlı olduğu, reolojik ve duyusal özelliklerinin iyi olduğu, cilt üzerinde yağlılık hissi bırakmadığı ve kolay dispense olabildiği gözlemlendi. Klinik çalışma sonuçlarında ise; akne sayısı ve skorunun azalması açısından bitkisel ekstreler içeren emülsiyonların plasebodan daha etkili, %5 BPO'dan daha az etkili olduğunu gözlemlenirken, bitkisel emülsiyonların istenmeyen etkilerinin %5 BPO'dan daha az olduğu gözlemlendi. Ayrıca, bitkisel emülsiyonların, kullanıcı uyumunun %5 BPO dan daha iyi olduğu ve klinik çalışmaya katılan akneli gönüllülerin yaşam kalitesini pozitif yönde etkilediği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Acne is a common skin condition that affects most people, especially in adolescence. Although the precise mechanism of acne is not known, four major factors are considered to play important roles in the formation of acne: increased sebum production hyperkeratinization, overgrowth of propionibacterium acnes and inflammation. As a general strategy, anti-acne products are formulated to fight against these four factors. Since acne is a chronic skin disorder, user compliance to the prescribed anti-acne product is very important to get a response of the treatment. Unfortunately, due to the unwanted effects of anti-acne products; such as irritation, dryness, redness, user noncompliance is very common problem for the anti-acne prevention and treatment approaches. Although herbal remedies and several extracts have been used for acne since ancient times, there are limited number of scientific studies which investigated the anti-acne effects of herbal ingredients which could be effective on these four main factors associated with acne. In this study, it was aimed to develop emulsion formulations and investigate the synergistic effects of some herbal extracts incorporated in these formulations. One part of the study focused on the development, characterization and 12 weeks accelerated stability tests of emulsions while the other important part investigated the effectiveness and unwanted effects of the emulsions on volunteers with facial acne with a placebo and reference-benzoyl peroxide (BPO) 5 %-controlled, 8 weeks, double-blind clinical study. Results of the study overall showed that herbal emulsions (complex A and complex B) that were developed by incorporating herbal extract were stable enough with good rheological and sensory properties ensuring easy dispensing and application on the skin without greasiness. The clinical study results showed that, in terms of reduction of acne score and number of acne lesion, the herbal emulsions were more effective than placebo and less effective than BPO 5% and unwanted effects were less than BPO 5%, as expected. Due to a better user compliance, acne-quality of life scores of the clinical study participants were positively affected.