Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde atriyoventriküler tam blok tanısı konulan hastalarda atriyoventriküler tam blok nedenleri
The causes of complete atrioventricular block in patients who were diagnosed as complete atrioventricular block in Emergency Department
- Tez No: 426699
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, atriyoventriküler tam blok, etyoloji, Complete atrioventricular block, emergency department, etiology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Atriyoventrilüler tam blok sinüs uyarılarının ventriküle iletilememesinden kaynaklanan önemli bir ritm bozukluğudur. Bu çalışmanın amacı; acil serviste atriyoventriküler tam blok tanısı konulan hastalarda demografik verileri araştırmak ve nedenleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 1 Şubat 2013-1 Eylül 2015 tarihleri arasında Dr. Ali Boz'un çalıştığı mesai saatlerinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Servisi'ne başvuran ve atriyoventriküler tam blok tanısı konulan, 18 yaş üstü 30 hasta dahil edildi. Bu hastaların anamnezleri alınıp fizik muayeneleri yapıldı. Rutin biyokimya, hemogram, tiroid fonksiyon testleri bakılarak EKG çekildi. Hastaların 24'üne ekokardiyografik inceleme, 10'una koroner anjiyografi yapıldı. Bulgular: hastaların %60'ı (n=18) erkek olup %40'ı (n=12) kadındır. Yaş ortalaması 65,46±15,98'dir. 11 hastada (%36,7) başvuruda senkop mevcuttur. Etyolojileri incelendiğinde ilk sırada kronik iskemik kalp hastalığı (%33,3; n=10) sonrasında akut iskemik kalp hastalığı (%23,3; n=7) ve ikili-üçlü antiaritmik ilaç kullanımı (%23,3; n=7) gelmektedir. Hiperkalemi %20 (n=6) hastada bulunmuştur. Hastaların %3,3'ünde (n=1) hiperpotasemiye hiponatremi, %3,3'ünde (n=1) aort stenozu, %3,3'ünde (n=1) ikili antiaritmik ilaç kullanımı eşlik etmektedir. Tüm hastaların %6,7'sinde (n=2) akut iskemik kalp hastalığı hiperpotasemiye eşlik etmektedir. Hastaların %6,7'sinde (n=2) ilaç intoksikasyonu, %6,7'sinde (n=2) pacemaker disfonksiyonu, %3,3'ünde (n=1) myokardit saptanmıştır. Sonuç: Atriyoventriküler tam bloklu hastalarda neden araştırılırken sık görülen akut ve kronik iskemik kalp hastalğı yanı sıra diğer nedenleri ortaya çıkarmaya yönelik ayrıntılı anamnez alınıp fizik muayene yapılmalıdır. Geri dönüşümlü nedenler olmaları sebebiyle; ilaç kullanım öyküsü sorgulanmalı ve elektrolit değerlerine dikkat edilmelidir. Etyolojide zehirlenme olabileceğine dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Complete atrioventricular block is an important rhythm disorder due to conduction failure of sinus impulses to the ventricles. The aim of this study is to define etiological factors and demographic features in patients diagnosed as complete atrioventricular block in emergency department. Material and Methods: Thirty patients over age eighteen were included in this study who were attended to Çukurova University Faculty of Medicine Emergency Department between 01.02.2013-01.09.2015, managed by Dr. Ali Boz in working hours and diagnosed as complete atrioventricular block. Medical histories were taken and physical examinations of these patiens were done. Routine biochemistry, hemogram, thyriod function tests were done and ECGs were interpretated. Echocardiographic examine is done in 24 of the patients and coronary angiography applied to 10 of the patients. Findings: Sixty per cent (n=18) of patients were male and %40 (n=12) female. The mean age of the patients were 65,46±15,98. Eleven patients (%36,7) presented with syncope. The most common underlying cause of AV block was found to be the chronic ischemic heart disease (%33,3; n=10) followed by acute ischemic heart disease (%23,3; n=7) and double-triple antiarrhythmic drug use (%23,3; n=7). Hyperkalaemia was determined in %20 (n=6) of patints. Hyperkalaemia was accompanied by hyponatremi in %3,3 (n=1) and by aortic stenosis in %3,3 (n=1) of the patients. Drug intoxication in %6,7 (n=2), myocarditis in %3,3 (n=1) and pacemaker disfunction in %6,7 (n=2) of patiens were found as the cause of complete AV block. Result: Detailed medical history should be taken and physical examination should be performed to uncover the other reasons as well as acute and chronic ischemic heart disease while investigating the reasons of complete atrioventricular block. The history for drug use and electrolite levels should be considered. Intoxication should be kept in mind for etiological factor in this patients.