Acil servise başvuran HIV pozitif hastaların retrospektif analizi
A retrospective analysis of HIV-positive patients admitted to the emergency department
  1. Tez No: 975727
  2. Yazar: NİSANUR YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Triaj, HIV, AIDS, Antiretroviral tedavi, Emergency Department, Triage, HIV, AIDS, Antiretroviral Treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2020 Ocak ayından 2024 Aralık ayına kadar acil servise başvuran HIV ile enfekte hastaların demografik ve klinik özelliklerini inceleyerek; başvuran hasta profilleri, sık karşılaşılan şikayetler ve tanılar, acil serviste kalış süreleri, taburculuk ve yatış durumlarının belirlenmesi, acil serviste çalışan hekimlere mevcut hasta profilleri, hastaların sık başvuru şikayetleri ve konulan tanılarla ilgili klinik bir öngörü oluşturmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Retrospektif kesitsel bir çalışma olup Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servisi'nde gerçekleştirildi. 2020 Ocak ayından 2024 Aralık ayına kadar acil servise başvuran 18 yaşından büyük HIV ile enfekte tüm hastalar dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri karşılaştırılarak SPSS 27.0 (Released 2020) istatistik paket programı ile analiz edildi. Bulgular: 2020-2024 tarihleri arasında acil servise başvuran HIV ile nefekte 18 yaştan büyük 252 hastanın 456 başvurusu çalışmaya dahil edildi. Olguların 224'ünün (%88.9) erkek cinsiyette olduğu görüldü. yaş ortalaması ise 41.6 ±12.9 olarak saptandı. 5 yıllık süreç içerisindeki 456 başvuru incelendiğinde acil servise 5 kezden daha az başvuruda bulunanların oranı %89.9 idi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniği başvuruları incelendiğinde 162 (%64.2) hastanın 10 kezden daha fazla başvurduğu görülmektedir. Acil servis başvuru sayısı ile enfeksiyon polikliniği başvuru sayısı arasında Spearman korelasyon katsayısı anlamlı bulunmamıştır (rho = 0.050, p = 0.430). Çalışmamıza dahil edilen HIV ile enfekte bireylerde 115 (%45.6) kişinin kronik hastalığı olmadığı görülmüş olup, en sık görülen kronik hastalık, endokrinolojik hastalıklar (n:25, %9.9) olarak saptanmıştır. Olguların başvuru sırasında antiretroviral tedavi kullanım oranı %71 (n:179) olarak görülmüştür. olguların 50 (%11) tanesi kırmızı alan, 219 (%48) tanesi sarı alan, 187 (%41) tanesi yeşil alanda (%41) tedavi almıştır. Hastalar en sık (%18.9) solunum sistemi semptomları (öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kanlı balgam) ile acil servise başvurmuştur. Acilde en sık enfeksiyöz hastalıklar (n:224, %49.1) ve solunum yolu hastalıkları (n:112, %24.6) tanıları konulduğu görüldü. Hastalar minimum 10 dakikada maksimum 119 saat acil serviste takip edilmiş olup ortalama kalış süreleri 398±771 dakika idi. hastaların büyük çoğunluğunun (%72.4) yatış ihtiyacı olmadığı ve taburcu edildiği, 98'inde (%21.5) servis yatış ihtiyacı, 9'unda (%6.4) yoğun bakım yatış ihtiyacı olduğu tesbit edilmiştir. Başvurularda 16 (%3.5) hastanın exitus kabul edildiği bu hastalardan sadece 1'inin acil serviste ex olduğu saptandı. Hastaların antivretroviral ilaç kullanımı ve servis yatış oranları karşılaştırıldığında antiretroviral tedavi altındaki 336 başvurunun 62'si (%18.5) servis yatışı gerektirirken, tedavi altında olmayan 120 başvurunun 36'sında (%30) servis yatış ihtiyacı olduğu görüldü. İstatistik sonuçlarımıza (x2 testi, p:0.008 ) göre hastaların antiretroviral tedavi kullanımının yatış ihtiyacını azalttığı saptandı. Yoğun bakım yatışı olan hastalarda acil serviste medyan kalış süresi 360 dakika (min: 3, maks: 5760), servis yatışı yapılan hastalarda 186 dakika (min: 1, maks: 7196) olarak bulundu. Kruskal–Wallis testi sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (χ²=5.75, sd=2, p=0.056). Sonuç: HIV ile yaşayan bireylerde acil servis başvuruları çoğunlukla orta acil düzeyde olup, tedavi uyumsuzluğu ve komorbidite yükü acil başvuru riskini artırmaktadır. Antiretroviral tedaviye düzenli devam eden bireylerde hastaneye yatış ve yoğun bakım gereksinimi anlamlı biçimde azalmaktadır. Bu sonuçlar, HIV bakım zincirinde tedavi sürekliliğinin sağlanmasının ve acil servislerin HIV yönetiminde erken müdahale ve yeniden temas noktası olarak değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aims to built a clinical anticipation for Emergency Room physicians in the patients with HIV regarding to their clinical profiles, common complaints during presentation, diagnoses, need and duration of hospitalization and discharge status, by examining the patients' demographic and clinical characteristics. The patient with HIV presented to the emergency department between January 2020 and December 2024 were included in the study.Materials and Methods:This retrospective cross-sectional study was conducted at the Emergency Department of Çukurova University Faculty of Medicine. All HIVpositive adult patients (age > 18 years) visited the emergency department between January 2020 and December 2024 were included in the study. Demographic and clinical data were analyzed using the statistical software package SPSS 27.0 (Released 2020). Results:During the 2020–2024 period, a total of 456 emergency visits of 252 HIV-positive adult patients (age > 18 years) were studied. Among these patients, 224 (88.9%) were male, and the mean age was calculated as 41.6 ± 12.9 years. Over the fiveyear period, 89.9% of the patients had visited the emergency department less than 5 times. When outpatient visits to the Infectious Diseases and Clinical Microbiology departments were analyzed, it was found that 162 patients (64.2%) admitted to the outpatient clinics more than 10 times. There was no statistically significant correlation between the frequencies of emergency admissions and the outpatient clinical visits (Spearman's = 0.050, p = 0.430). Among the patients, 115 (45.6%) had no chronic illness. The most common chronic condition was endocrinological disorders (n=25, 9.9%). At the time of admission, 71% of the patients (n=179) were receiving antiretroviral therapy (ART). Based on 3 level of triage, 50 patients (11%) were treated in the red zone (Critical Care Unit), 219 (48%) in the yellow zone (Observation Unit), and 187 (41%) in the green zone. The most common complaints during emergency admission were respiratory symptoms (18.9%), such as cough, shortness of breath, nasal discharge, sore throat, bloody sputum. The most frequent diagnoses made in the emergency department were infectious diseases (n=224, 49.1%) and respiratory tract infections (n=112, 24.6%). The length of stay in the emergency department ranges from 10 minutes to 119 hours, with an average duration of 398 ± 771 minutes. The majority of patients (72.4%) were discharged without the need for hospitalization. However, 98 patients (21.5%) required inpatient care, and 9 patients (6.4%) were admitted to the intensive care unit. 16 patients (3.5%) were accepted as exitus, but only 1 of these deaths were in the emergency department. When use of ART and hospitalization requirements were compared, it was observed that among 336 visits by patients on ART, 62 (18.5%) required hospitalization. In contrast, among 120 visits by patients not on ART, 36 (30%) required inpatient care. According to statistical analysis (χ² test, p=0.008), the need for hospitalization was significantly lower among patients using ART. The median length of stay in the emergency department was 360 minutes for patients who were later admitted to the intensive care unit (min: 3, max: 5760), and 186 minutes for those who were admitted to the hospital ward (min: 1, max: 7196). According to the Kruskal–Wallis test, there was no statistically significant difference between the groups (χ²=5.75, df=2, p=0.056). Conclusion:Regarding to the patients with HIV, emergency department admissions are mostly classified as moderately urgent. Non-compliance with treatment and the presence of comorbidities are are the risk factors associated with frequent emergency admissions. Consistent antiretroviral therapy significantly reduces both hospital admissions and intensive care requirements. These findings highlight the importance of maintaining continuum of HIV care and emphasize the role of emergency department as a critical point for early intervention and re-engagement in care of HIV patients.