Aydın-Buharkent yöresindeki jeotermal sularında bazı kirletici parametrelerin araştırılması
Investigation of the pollution parameters in geothermal waters in Aydin-Buharkent region
  1. Tez No: 426806
  2. Yazar: SİMGE ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, Aydın-Buharkent, İletkenlik, SAR, AAS, Heavy Metal, Aydin-Buharkent, Conductivity, SAR, AAS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yer kabuğu bol ve çeşitli enerji kaynaklarına sahiptir. Jeotermal enerji yerden gelen ısı anlamında kullanılmaktadır. Tükenmeyen, yenilenebilen ve çevre kirliliğine neden olmayan bir enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin daha yaygın kullanım alanları araştırılmaktadır. Jeotermal enerji, elektrik üretiminde, konutların ısıtılmasında, ziraat alanında kullanılmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı yaşama olumlu katkılarda bulunduğu için de, son zamanlarda yapılan araştırmalar bu yönde yoğunlaşmaktadır. Bu tez çalışması, Büyük Menderes Nehri su ve sedimentlerindeki kirlilik parametrelerini incelemek için yapılmıştır. Bu araştırma sırasında periyodik olarak belirlenen istasyonlardan su ve sediment örnekleri alınmış ve su örneklerinin pH, iletkenlik gibi parametreleri yerinde bakılmıştır. Örnekler laboratuvara alındıktan sonra su ve sediment numunelerindeki çeşitli iyonların (B, Cd2+, Cr3+, Pb2+, Cu2+, Zn2+, Al3+, Na+, K+, Ca2+, Mg2+, NH4+, Mn2+, Fe3+, NO3 -, SO4 2-, PO43-) analizi gerçekleştirilmiştir. Su ve sediment örneklerindeki metal analizleri alev atomik absorbsiyon spektrofotometrisi (AAS), SO42-, NO3-, NH4+ analizleri spektrofotometrik yöntemlerle, HCO32-, CO32- analizleri ise titrasyon yöntemleri ile yapılmıştır. Sodyum, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının derişimlerinden yola çıkılarak su kalitesini belirleyen Sodyum Absorbsiyon Oranı (SAR) hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre SAR değerleri yönetmelikte belirtilen değerlere göre tüm istasyonlarda çok yüksek değerlerde tespit edilmiştir. Mn2+, Al3+, Cr3+, Cd2+, Pb2+ iyonları tüm istasyonlarda tayin edilememiştir. Bor, dördüncü istasyon dışında tüm istasyonlarda yüksek değerlerde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Earth's crust has lots of various energy sources. Geothermal energy comes from the ground - it's never ending, renewable and does not cause any pollution. Researches are in progress to figure out more areas for use of the geothermal energy. It's already being used for generating electricity, heating homes, and in agriculture. Recent researches are also being concentrated on geothermal energy, since it has positive effects on the environment, from the point of pollution and hence helath. The purpose of this research is to investigate the pollution parameters of Buyuk Menderes river and its sediments. During this research, water and sediment samples were collected periodically from the predetermined stations and the parameters like pH and conductivity were checked immediately on site. Analysis of the various ions (B, Cd2+, Cr3+, Pb2+, Cu2+, Zn2+, Al3+, Na+, K+, Ca2+, Mg2+, NH4+, Mn2+, Fe3+, NO3 -, SO4 2-, PO43-) in the water and sediment samples were done after they were taken to the laboratory. Metal analysis of water and sediment samples were conducted by the Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS). Analysis of SO42-, NO3-, NH4+ were done by spectrophotometric method. Analysis of HCO32-, CO32- were conducted by titration methods. Sodium absorption ratio (SAR) which determines the water quality was calculated from calcium, magnesium and sodium concentration. Metal analysis of sediment samples were conducted by AAS after sediments samples had been dissolved in microwave device. According to the results, SAR values were determined as being very high for all the stations. Mn2+, Al3+, Cr3+, Cd2+, Pb2+ values couldn't be determined for any of the stations. Boron values were very high except for the fourth station.