Nanomalzemelerle modifiye edilmiş tek kullanımlık sensörlerle dopaminin elektrokimyasal tayini
Electrochemical detection of dopamine by single use nanomaterial based sensors
  1. Tez No: 426820
  2. Yazar: MELİKE CANTOPCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİHRİCAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dopamin, Elektrokimya, Karbon nanotüp, Tek Kullanımlık Elektrotlar, Dopamine, Electrochemistry, Carbon nanotube, Disposable electrodes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dopamin merkezi sinir sistemi için önemli bir nörotransmitterdir. Dopaminin çok düşük miktrarları bile Şizofreni ve Parkinson gibi sinir sistemi rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Dopaminin vücut sıvısı içindeki konsantrasyonunun hızlı ve doğru bir şekilde tayin edilmesi hastalığın teşhisi açısından önemlidir. Bu tez kapsamında yapılan çalışmaların amacı, farklı özellikteki nanomalzemelerin sensör teknolojisinde kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda kalem grafit elektrot (PGE) ve yüzeyine karbon nanotüp modifiye edilmiş kalem grafit elektrot ile ürik asit ve askorbik asit varlığında dopaminin analizi ve bu yöntemin kullanılabilirliği, avantajları ve dezavantajları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dopamine is a substantial neurotransmitter for the central nervous system. Even very low amounts of dopamine causes the nerve system disorders such as Schizophrenia and Parkinson's disease. Rapid and accurate determination of the concentration of dopamine in the body fluid is important for diagnosis of diseases. Purpose of the studies conducted in this thesis is to investigate the availability in sensor technology of nanomaterials of different characteristics. Dopamin was analyzed in the presence of uric acid and ascorbic acid by using unmodified pencil graphite electrode (PGE) and carbon nanotube modified PGE in this thesis. The availability of this method, the advantages and disadvantages have been evaluated.