Gökova Körfezi kuzey kıyısı su kalitesi değerlerinin coğrafi bilgi sistemi ile konumsal analizi ve değerlendirilmesi
Spatial analysis and evaluation of water quality values of the northern coastal line of Gokova Bay through geographical information system
- Tez No: 426836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökova Körfezi, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Coğrafi Bilgi Sistemi, Çevresel Etkiler, Doğal Komşuluk Enterpolasyon Tekniği Yöntemi, Gökova Bay, Physic-Chemical Parameters, Geographical Information System, Environmental Impacts, Natural Neighborhood Interpolation Technique
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gökova Körfezi Türkiye'nin güney batısında ve Ege Denizi'nin güney doğusunda yer almaktadır. Bu çalışmada Gökova Körfezi kuzey kıyı alanında seçilmiş olan 7 istasyonda Kasım 2014-Ekim 2015 tarihleri arasında bir yıl boyunca bazı fiziko-kimyasal parametreler aylık olarak incelenmiş olup, Coğrafi Bilgi Sistemi ile değerlendirilmiştir. Seçilmiş istasyonlardan alınan su numunelerinin kimyasal analizleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde akredite olmuş Araştırma Laboratuvarları Merkezi Çere Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılmıştır. Çalışma sonucu su numunelerinde, su sıcaklığı 14,90-28,85 oC ; pH 7,55-9,24; çözünmüş oksijen 4,05-7,02 mgL-1; doymuş oksijen % 51,20-91,30 ; elektriksel iletkenlik 23908-53918 µScm-1 ; tuzluluk %o 13,14-35,69 ; askıda katı madde 1,00-143,00 mgL-1 ; orto fosfat ALA-0,1119 mgL-1 ; toplam fosfor ALA-0,0259 mgL-1 ; nitrit azotu (NO2--N) ALA-0,0123 mgL-1 ; amonyum azotu (NH4+-N) 0,0129-0,1565 mgL-1 ; nitrat azotu (NO3--N) ALA-1,3969 mgL-1 ; BOİ5 0,49-2,99 mgL-1 ; klorofil-a (ist-1,3,6) ALA-10,54 mgL-1 değerleri arasında değişim göstermiştir. Elde edilen verilerin Coğrafi Bilgi Sistemi ile konumsal analizi yapılmış ve ölçülen her bir parametre için doğal komşuluk enterpolasyon tekniği kullanılarak tematik haritaları hazırlanmıştır. Analiz sonuçları dikkate alındığında, özellikle yaz aylarında yaşanan yoğun turizm faaliyetleri, kıyı alanlarının aşırı kullanımı, çekek yerlerinde tekne bakımlarının yapılması, günlük tur teknelerine bağlı olarak özellikle yazın bazı istasyonlarda su kalitesi değerlerinde artış ve çevresel anlamda kirlenmeler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gökova Bay is located on the southern west of Turkey and on the southern east of Aegean Sea. In the current study, some physico-chemical parameters of the selected seven stations s along the northern coastal line of Gökova Bay were monthly investigated throughout a year between November 2014 and October 2015 and then evaluated through the Geographical Information System. The chemical analyses of the water samples collected from the selected stations were carried out in accredited Water Analysis Laboratory in Research Laboratories Center of Muğla Sıtkı Koçman University. The analysis of the samples revealed that water temperature of the sample is in the range of 14,90-28,85 oC; pH 7,55-9,24; dissolved oxygen 4,05-7,02mgL-1; saturated oxygen 51,20-91,30 %; electrical conductivity 23908-53918 µScm-1; salinity 13,14-35,69 %o; solid suspended matter 1,00-143,00 ortho phosphate PO4 BDL-0,1119 mgL-1 ; total phosphorus (PO43--P) BDL-0,0259 mgL-1 ; nitrite nitrogen (NO2--N) BDL-0,0123 mgL-1; ammonium nitrogen (NH4+-N) 0,0129-0,1565 mgL-1; nitrate nitrogen (NO3--N) BDL-1,3969 mgL-1; BOD5 0,49-2,99 mgL-1; chlorophyll-a (st.1,3,6) BDL-10,54 mgL-1. The spatial analysis of the collected data was conducted through the Geographical Information System and thematic maps were developed for each parameter investigated by using natural neighborhood interpolation technique. When the results of the analysis were examined, it was determined that as a result of intense tourism activities, overuse of coastal lines, maintenance of boats in boat yards and daily boat trips, deteriorations in water quality values in the samples collected from some stations and increases in the amount of environmental pollution occur.