Hemşirelik öğrencilerinin maneviyat ve manevi bakımı algılayışı
Nursing students' perceptions of spirituality and spiritual care
- Tez No: 426878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY İPEK ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nursing Student, Spirituality, Spiritual Care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin maneviyat ve manevi bakımı algılayışlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Ağustos 2015-Eylül 2015 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesin'de yürütüldü. Araştırmanının evrenini Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören tüm öğrenciler (n=780) oluşturdu. Herhangi bir örneklem seçim yöntemine gidilmeden, araştırmaya katılmayı kabul eden 305 öğrenci ile araştırma tamamlandı. Veriler toplanmasında, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Manevi Bakım Verme Ölçeği kullanıldı. Çalışma verilerinin büyük bir kısmı (n=230) online anket aracılığıyla, bir kısmı ise (n=75) yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesine yüzdelik, aritmetik ortalama, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Bağımsız Gruplarda t testi kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin Manevi Bakım Verme Ölçeği 'nden aldıkları toplam puan ortalamaları 143,60 ±16.10 olarak bulundu. Öğrencilerin yaş ortalamalarının 21.02±175 olduğu ve %62,5'nin kadın olduğu belirlendi. Öğrencilerin manevi bakım ile ilgili ders alma, uygulamalarda hastalarına manevi bakım verme, manevi bakımı hemşirelik bakımı ile ilgili bulma, hemşirelik mesleğini isteyerek tercih etme ve öğrencilerin kendi maneviyatlarını algılama durumu ile maneviyat ve manevi bakımı algılayış puan ortalaması karşılaştırıldığında, puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı (p0.05) olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmada öğrencilerin maneviyat ve manevi bakım algılarının iyi düzeyde olduğu ve manevi bakım ile ilgili ders alan öğrencilerinin almayanlara göre maneviyat ve manevi bakım algılarının daha iyi düzeyde olduğu belirlendi. Anahtar Kelimler: Hemşirelik Öğrencisi, Manevi Bakım, Maneviyat
Özet (Çeviri)
Aim: This study has been performed as descriptive in order to investigate the nursing students' perceptions of spirituality and spiritual care. Material and method: This study has been carried out at Atatürk University Faculty of Health Sciences between August 2015 and September 2015. Population of this study has been constituted by the Atatürk University Faculty of Health Sciences nursing first, second, third and fourth class students completely. (n=780). Study has been completed without choosing a sample group with the participation of 305 students who accepted to attend the investigation. Introductory information forms and Spiritual Care-Giving Scale have been used during the data collection. Most of the study data has been collected by online surveys (n=230) and some of them by face to face meetings (n=75). Percentage, arithmetic mean and, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, And T test has been used while evaluating the data. Results: The mean total score taken by students in the Spiritual Care-Giving Scale was found to be 143.60±16.10. The average age of students was 21.02±175, and 62.5% of them was female. Looking at the comparison of the mean scores of students' perceptions on spirituality and spiritual care with the factors of taking course related to spiritual care, providing spiritual care to their patients in practices, relating the spiritual care with nursing interventions, willingly choosing the nursing profession, it was found that there was a statistically significant difference between the mean scores (p0.05). Conclusion: In this study, it was found that spirituality and spiritual care perceptions of students were at a good level, and the students who took courses on spiritual care were found to have better spirituality and spiritual care perceptions