Vali Necati Bilican Mesleki Eğitim merkezi öğrencilerinde sigara ve diğer bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve nedenleri
Usage and Causes of Cigarettes and Other Addictive Substance in Vali Necati Bilican Vocational Training Centre Students
- Tez No: 427003
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOSTANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Öğrenci, Bağımlılık
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye'de tütün kullanımı önlenebilir sağlık sorunlarının başlıca nedenidir. Çalışan gençler arasında tütün kullanımı oldukça sıktır. Bu çalışmanın amacı, Denizli Vali Necati Bilican Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinde sigara ve diğer bağımlılık yapıcı madde kullanım durumlarını ve nedenlerini incelemektir. Kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır. Veriler anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmaya 451 öğrenci dahil edilmiştir. Analiz sıklık ve yüzde dağılımları ve ortalama, standart sapmaları içermektedir. Sigara kullanımı ile risk faktörleri arasındaki ilişkiyi saptamak için ki-kare analizi kullanılmıştır. Risk faktörlerinin birlikte değerlendirilmesi için lojistik regresyon analizi kullanılmış olup, p < 0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Analizlerde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Lojistik regresyon sonucuna göre sigara içme, yakın arkadaşları sigara içenlerde 38,8 (%95 GA; 12,3- 122,6) kat, evde iki ve daha fazla kişi sigara içen öğrencilerde ise 3,5 (%95 GA; 1,7- 7,5) kat daha fazla bulunmuştur. Araştırmada saptanan risk faktörlerini önlemeye yönelik çalışmalar öğrencilerde sigara içme sıklığını düşürebilir.
Özet (Çeviri)
Usage and Causes of Cigarettes and Other Addictive Substance in Vali Necati Bilican Vocational Training Centre Students In Turkey tobacco use is also a major cause of health problems can be prevented. Tobacco use is very common among young workers. The aim of this study was to identify usage and causes of cigarettes and other addictive substances in Vali Necati Bilican Vocational Training Centre students. It's a cross-sectional and descriptive study. Data was collected with questionnaire method. 451 students have been included to study. Analysis included frequency and percent distributions, means, standart deviations. In group comparisions for categorical variable, chi square test was used. Logistic regression model was performed for some selected risk factors.