Ailesel akdeniz ateşi olan hastalarda huzursuz bacaklar sendromu görülme sıklığı
Familial mediterranean fever in patients with restless legs syndrome frequency
  1. Tez No: 427036
  2. Yazar: SAMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BALABAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Restless Legs Syndrome, Familial Mediterranean Fever, IRLSSG severity scale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ailesel Akdeniz Ateşi olan hastalarda Huzursuz Bacaklar Sendromu görülme sıklığının araştırılması amaçlandı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Romatoloji polikliniğine başvuran Ailesel Akdeniz Ateşi tanısı olan 60 hasta ve 60 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireyler, nörolojik muayeneleri yapılarak International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) tarafından belirlenen tanı ölçütleri doğrultusunda Huzursuz Bacaklar Sendromu (HBS) açısından değerlendirildi. HBS tanısı alanlara ayrıca yine IRLSSG tarafından oluşturulmuş olan HBS şiddet değerlendirme ölçeği uygulandı. Çalışmaya katılanlardan kan alınmadı. Hastane kayıtları taranarak yakın zamanda çalışılmış serum demir, ferritin, hemoglobin, vitamin B12, folik asit, TSH, sT3, sT4 değerleri kullanıldı. Çalışmaya katılan hasta grubundaki bireylerin 47'si (%78,3) kadın, 13'ü (%21,7) erkek; kontrol grubunu oluşturan bireylerin de 47'si (%78,3) kadın, 13'ü (%21,7) erkekti. Hasta grubundaki bireylerin yaşları ortalaması 35,00±10,50 ve kontrol grubundaki bireylerin yaşları ortalamaları ise 34,81±7,71 olarak bulundu (p=0,913). Hasta grubundaki bireylerden 13' ü (%21,7) ve kontrol grubundaki bireylerden de 10' u (%16,7) HBS tanı kriterlerini karşılayarak HBS tanısı aldı. Hasta grubundaki HBS tanısı alan bireylerin IRLSSG puan ortalaması 24,15, kontrol grubundaki HBS tanısı alan bireylerin IRLSSG puan ortalaması 21,00 olarak bulundu. İki grup karşılaştırıldığında HBS görülme sıklığı ve IRLSSG puan ortalamaları açısından fark anlamsız bulunurken (p>0,05), hasta grubundaki HBS tanısı alanların IRLSSG şiddet ölçeğinin 7. ve 8.
Özet (Çeviri)
It was aimed to investigate the prevalence of the Restless Legs Syndrome in patients with Familial Mediterranean Fever. The study included 60 patients with FMF and 60 healthy volunteers who admitted to Physical Therapy and Rheumatology Department of Cumhuriyet University, Medical School. All participants underwent a neurological examination. Diagnostic criteria proposed by the International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) were used to define the RLS. IRLSSG rating scale fort he severity of Restless Legs Syndrome was applied to the participants in order to determine the severity of RLS. The participants did not undergo on blood sample analysis. Hospital records scanned were for recently studied serum iron, ferritin, hemoglobin, vitamin B12, folic acid, Thyroid Stimulating Hormone(TSH), free T3, free T4 values were used. There were 47 women (%78,3) and 13 men (%21,7) in each group. Mean age was 35.00±10,50 years in the FMF group and 34,81±7,71 years in the control group (p=0,913). Thirteen individuals in the FMF group (21.7%) and ten individuals in the control group (16.7%) were diagnosed as RLS. Mean IRLSSG score of the FMF group was 24.15 and mean IRLSSG score of the control group was 21.00. There were no differences between the FMF group and the control group regarding the prevalance of RLS and the mean scores of IRLSSG (p>0,05). The mean scores of the questions 7 and 8 of the IRLSSG rating scale for the severity of RLS was significantly higher in the FMF group than those of the control group. There was no significant difference between the FMF and the control groups regarding the RLS prevalance.