Peptik ülser ve inflamatuvar barsak hastalığının çocukluk çağı travması ile ilişkisi
A relation of peptic ulcus and inflamatory bowel disease to childhood maltreatment
- Tez No: 427037
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE ÖZLEM SAYGILI YÖNEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Psikiyatri, Gastroenterology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar Barsak Hastalığı, Peptik Ülser, Çocukluk Çağı Travması, SF- 36, HADS, Inflamatory bowel disease, Peptic ulcus, Childhood maltreatment, SF-36, HADS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı peptik ülser ve inflamatuvar barsak hastalıklarının çocukluk çağı travması ile bir ilişkisinin olup olmadığının araştırılması, bu hastaların yaşam kalitesinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi, anksiyete ve depresyon varlığının saptanması ve düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmaya 18 Crohn hastası (CH), 25 Peptik ülser (PÜ) ve 25 Ülseratif kolit hastası (ÜK) ve 18 sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu dahil edilmiştir. Olgular, sosyodemografik ve klinik bilgi formu, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travması Ölçeği (CTQ) ile değerlendirildi. Tüm gruplar SF-36 yaşam kalitesi alt ölçekleri açısından karşılaştırıldığında, sosyal fonksiyon ve ruh sağlığı açısından farklılık istatiksel olarak önemsiz bulunurken diğer alt ölçekler için farklılık önemli idi. ÜK ve PÜ hastalarında yaşam kalitesinin genel olarak olumsuz etkilendiği gözlendi. Gruplara ilişkin HADS sonuçları karşılaştırıldığında sadece anksiyete alt ölçeği açısından farklılık istatiksel olarak anlamlı bulundu. PÜ hastalarının anksiyete ve depresyon açısından, ÜK hastalarının ise depresyon açısından olumsuz etkilendikleri gözlendi. Çocukluk çağı travması alt ölçekleri açısından gruplar karşılaştırıldığında fiziksel ihmal, duygusal ihmal ve cinsel istismar açısından farklılık istatiksel olarak anlamlı bulundu. ÜK, CH ve PÜ hastalarının fiziksel ve duygusal ihmal açısından kontrol grubuna göre daha sık maruz kaldıkları gözlendi. Crohn hastalarında ise cinsel istismar kontrol grubuna göre daha anlamlı sıklıkta rastlanıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a relation of peptic ulcus and inflamatory bowel disease to childhood maltreatment, measure and evaluate the life quality of these patients, detect the existence of anxiety and depression, and identify their levels. 25 Ulceratif colit (UC), 18 Crohn disease (CD), 25 Peptic ulcus (PU) patients and 18 healthy individuals included to the study. The cases were evaluated by sociodemographic and clinical data form Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), SF-36 quality of life scale, and childhood maltreatment scale. When all groups were compared in terms of subscales of the SF-36 quality of life, while the difference with regard to social function and mental health was not statistically significant, the difference was found statistically significant for the other subscales. It was observed that generally the life quality of UC and PU was adversely affected. When HADS results related to groups were compared, it was found that the difference was statistically significant for only anxiety subscale. The patients suffered from peptic ulcus were adversely affected in terms of anxiety and depression; meanwhile the patients suffered from UC were adversely affected in terms of depression. When the groups were compared in terms of subscales of childhood maltreatment, the difference was found statistically significant with regard to physical neglect, emotional neglect and sexual abuse. The patients suffered from ulceratif colit, CD and PU patients were exposed to more often than the patients in control group in terms of physical neglect and emotional neglect. It was observed that the sexual abuse in patients suffered from CD was more meaningful frequency than the patients in control group.