Çocuk yoğun bakımda kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, idrar sondası ilişkili idrar yolu enfeksiyonu ve ventilatör ilişkili akciğer enfeksiyonu oranlarının paket yöntemler kullanılarak azaltılmaya çalışılması
Pedi̇atri̇c intensi̇ve care uni̇t of catheter-related bloodstream i̇nfecti̇ons, uri̇nary catheter-related uri̇nary and ventilator associated infections and lung infection rate be tri̇ed to reduce the package using methods
  1. Tez No: 427099
  2. Yazar: UMUT DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: El yıkama, PRECEDE modeli, Hastane enfeksiyonları, Paket yöntemler, Ventilatör ilişkili pnömoni, Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, Üriner kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu, Hand Wash, PRECEDE Model, Hospital Infections, Packaging Methods, Ventilator-Associated Pneumonia, Central Catheter-Associated Bloodstream İnfections, Urinary Catheter Associated Urinary Tract İnfection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Giriş: Hastane enfeksiyonları hasta, hastaneler ve sağlık sistemi açısından önlenmesi gereken, mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerindendir. Enfeksiyonları oluşmadan önleyebilmek sağlık hizmetlerinin öncelikli amacıdır. Amaç: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım ünitemizdeki ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu (SKİ-KDE) ve üriner kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu (ÜKİ-ÜSE) hızlarını, en az 6 ay uygulanacak paket yöntemler ile azaltmaktır. Gereç Yöntem: Çalışmamız prospektif ve yarı deneysel olarak tasarlanmış ve iki kısımda yapılmıştır. Birinci kısımda sağlık personellerine 3 ay eğitim verilmiştir, ve“El Yıkama Davranışını Planlı Davranış Modeli Açısından Değerlendirme Ölçeği”ile değerlendirme yapılmıştır. İkinci kısımda ise; alet ilişkili enfeksiyonları ve aşırı invaziv alet kullanılmasını önlemek için 6 ay süreyle paket yöntemler uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma katılımcılarının %55'i 30 yaşın altında, %70'i kadın ve %30'u erkek, %54'ü evli, %61,4'ü tıp fakültesi mezunudur. Katılımcıların %54,5'i 1.-5.çalışma yılları arasındadır. Paket yöntemler öncesi 2012 yılında çocuk yoğun bakım ünitemizin hastane enfeksiyonu dansitesi 18,00'den paket yöntemler sonrası 10,96'ya düşürülmüştür. Paket yöntemler öncesi VİP hızı: 8.31, SVK-KDE hızı: 1.03 ÜKİ-ÜSE hızı: 4.25 iken; paket yöntemler sonrası VİP hızı: 3.58 , SVK-KDE: 4.29 , ÜKİ-ÜSE hızı: 0 dır. Sonuç: Uygulanan paket yöntemler ile VİP, ÜKİ-ÜSE hızlarında yarı yarıya düşüş sağlanmıştır. SVK-KDE ise sadece 1 vakada görülmüştür. SVK-KDE dışındaki alet ilişkili tüm enfeksiyon oranları düşürülmüştür. Çalışmamız sonuçlarına göre paket yöntemler, yoğun bakımda alet-ilişkili enfeksiyonların oranlarını azaltmada başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hospital-acquired infections are should be prevented in terms of patients, hospitals and health systems and are one of the most important causes of morbidity and mortality. To prevent this infections before occur is the foundation of medicine. Objectives: To reduce ventilator-associated pneumonia (VAP), central line-associated bloodstream infections (CLA-BSİ) and urinary catheter associated urinary tract infection (UCA-UTI) rates with package methods that be implemented at least 6 months in our pediatric intensive care unit, Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine. Materials and Methods: We designed a prospective, quasi-experimental trial and our trial consists of two basic parts. In the first part, health personnel were trained for 3 months and PRECEDE questionnaires were used to assesment. In the second part of the study; to prevent device-associated infections and excessive use of invasive devices, packaging methods were applied for 6 months. Results: Among people who participated to trial, %55 of them are under of the age 30, %70 are female and %30 are male. 54% of them are married and 61,4% of the study participants are medical school graduates. %54.5 of participants are between first and fifth years of their work. Before package methods, in 2012, the density of the hospital's infection in our pediatric intensive care unit were 18.00; however the ratio was lowered to 10.96 after package methods VAP rate: 8.31, CVC-BSİ rate: 1.03 and UCA-UTI rate: 4.25, while after package methods VAP rate: 3.58, CVC-BSİ: 4.29, UCA-UTI rate: 0. Conclusion: VAP and UK-UTI rates has fallen in half after applied of package methods. CVC-BSI has been seen in only 1 case. All device-associated infection other than CVK-BSI rates were reduced. According to the results of our study, packaging methods is successful in reducing the rates of device-associated infections in intensive care.