Klaritromisin ve metronidazol' ün farklı molekül ağırlıklı kitosan ile kombinasyonunun helicobacter pylori üzerine antimikrobiyal aktivitesi
The antimicrobial activity of clarithromycin and metronidazole in combination with various moleculer weight chitosan on helicobacter pylori
- Tez No: 427132
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN SOYOĞUL GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Kitosan, Klaritromisin, Metronidazol, Antimikrobiyal Aktivite, Helicobacter pylori, Chitosan, Clarithromycin, Metronidazole, Antimicrobial Activity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Dünyada en yaygın görülen enfeksiyon etkenlerinden biri olan Helicobacter pylori (H.pylori) midede yerleşmekte ve ülserden kansere kadar ulaşabilen klinik tablolara neden olabilmektedir. Kitosan, kitinin deasetillenmesi sonucu elde edilen bir polisakkarittir. Çalışmamızda düşük ve orta molekül ağırlıklı kitosan ile karboksimetil kitosanın H.pylori ATCC 43504 standart suşu üzerine antimikrobiyal aktivitesinin olup olmadığı araştırılmıştır. Kontrol olarak Escherichia coli (E.coli) ATCC 11229 standart suşu, klaritromisin ve metronidazol kullanılmıştır. Gereç ve Yöntem: Düşük ve orta molekül ağırlıklı kitosan, karboksimetil kitosan, klaritromisin ve metronidazol'ün H.pylori ATCC 43504 ve kontrol suşu E.coli ATCC 11229 üzerine antimikrobiyal aktivitesi oluk difüzyon, agar dilüsyon ve sıvı mikrodilüsyon yöntemleri ile Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) önerilerine uygun olarak araştırılmıştır. Bulgular: Düşük ve orta molekül ağırlıklı kitosanlar ile yapılan oluk difüzyon testinde inhibisyon zonu, agar dilüsyon ve sıvı mikrodilüsyon testlerinde MİK değeri saptanamamıştır. Agar dilüsyon yöntemi ile klaritromisin MİK değeri 0,015 µg/mL, metronidazol MİK değeri 64 µg/mL olarak bulunmuştur. Karboksimetil kitosan + klaritromisin, karboksimetil kitosan + metronidazol kombinasyonlarının antagonist etki gösterdiği saptanmıştır. Düşük ve orta molekül ağırlıklı kitosan ile karboksimetil kitosanın kontrol E.coli ATCC 11229 suşuna karşı MİK değerleri sırasıyla 1000 µg/mL, 1000 µg/mL ve 40 000 µg/mL olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Kontrol suşu E.coli ATCC 11229 üzerine antimikrobiyal etki gösteren kitosanların tek başına ve çalışmada kullanılan antibiyotikler ile kombinasyonlarının H.pylori ATCC 43504 suşu üzerine antimikrobiyal aktivite göstermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Helicobacter pylori (H.pylori) which is one of the most common infectious agents in the world is located in the stomach and can cause a clinical picture from cancer to ulcers. Chitosan is a polysaccharide obtained by deacetylation of chitin. In our study, it was investigated whether low and medium molecular weight chitosan, and carboxymethyl chitosan have an antimicrobial activity on the standard H.pylori strain ATCC 43504. Escherichia coli (E.coli) ATCC 11229 standard strain, clarithromycin and metronidazole were used as control. Materials and Methods: The antimicrobial activity of low and medium weight molecules of chitosan, carboxymethyl chitosan, clarithromycin and metronidazole on Helicobacter pylori ATCC 43504 strain and control strain E.coli ATCC 11229 is investigated by well diffusion, agar dilution and broth microdilution method in accordance with the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) proposals. Results: Inhibition zone by well diffusion test and MIC values by agar dilution and broth microdilution tests with low and medium molecular weight chitosans were not detected. In the agar dilution test MIC value for clarithromycin was found to be 0,015 µg/mL and for metronidazole was found to be 64 µg/mL. It was determined that carboxymethyl chitosan + clarithromycin, carboxymethyl chitosan + metronidazole combinations have shown antagonistic effect. The MIC values of low and medium molecular weight chitosan and carboxymethyl chitosan towards E.coli ATCC 11229 strain were 1000 µg/mL, 1000 µg/mL and 40 000 µg/mL respectively. Conclusion: It was found that chitosans which have antimicrobial effect on control strain E.coli ATCC 11229 have not shown antimicrobial activity on Helicobacter pylori ATCC 43504 strain alone and in combinations with the antibiotics used in our study.