ST elevasyonsuz akut koroner sendromlu hastalarda bilirubin düzeyleri ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve yaygınlığı arasındaki ilişki
The relationship of bilirubin levels and severity and extent of coronary artery disease in patients with non ST elevation acute coronary syndrome
- Tez No: 427131
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bilirubin, ST elevasyonsuz akut koroner sendrom, SYNTAX skoru, Bilirubin, non-ST elevation acute coronary syndrome, SYNTAX score
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda ST elevasyonsuz akut koroner sendromlu (NSTE-AKS) hastalarda, bilirubin düzeyleri ile koroner arter hastalığı ciddiyeti ve yaygınlığı arasındaki ilişkiyi araştırdık. Metod: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği? ne Ocak 2006 ile Aralık 2011 tarihleri arasında yatırılan NSTE-AKS tanılı hastaların verileri geriye dönük olarak incelendi. Daha önce bilinen koroner arter hastalığı olmayan, koroner anjiyografi yapılmış ve en az bir damarda > 50% darlık saptanmış olan hastalar çalışmaya alındı. Koroner anjiografi kayıtlarından SYNTAX skoru hesaplandı ve hastalar 2 gruba ayrıldı. Birinci grup SYNTAX skoru< 22 olanlar, ikinci grup ise SYNTAX skoru >22 olanlar olmak tanımlandı. Bulgular: Toplam 180 hasta çalışma kriterlerine uygun bulundu. 39 hastanın bilirubin düzeylerine bakılmamış olduğundan, bilirubinler ile ilgili analizlerde 141 kişilik bir hasta grubu kullanıldı. Yapılan istatistiksel çalışmalarda total bilirubin ile hasta damar sayısı arasında pozitif zayıf korelasyon bulunurken (p=,019) ( r=,200), direkt bilirubin ile SYNTAX skoru (p=,011) (r=,214) ve hasta damar sayısı ( p=,005) (r=,240 )arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: NSTE-AKS? lerde oksidatif stresle ilişkili bir belirteç olan serum direkt bilirubin düzeyleri ile koroner arter hastalığının ciddiyeti ve yaygınlığını gösteren SYNTAX skoru ve hasta damar sayısı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Bu sonuçlar bilirubinlerin ST elevasyonsuz akut koroner sendromlarda antioksidan mekanizmanın bir belirteci olarak yükseldiğini işaret etmektedir ve oksidatif stresle ilişkili hastalıkların patogenezini daha iyi anlamamızı ve NSTE-AKS? larda gelişmiş tedavi stratejilerinin gelişmesini sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim of study: We investigated the relationship between serum bilirubin levels and severity and extent of coronary artery disease in patients with non-ST elevation acute coronary syndrome. Method : The files of the patients who admitted to Cardiology Department of Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul University between the January 2006 and December 2011 with non-ST elevation acute coronary syndrome were researched retrospectively. Patients who have no known coronary heart disease, whom an angigraphy was performed and at least one vessel found to be narrowed > %50 were included in our study. SYNTAX score was calculated. Patients were divided into 2 groups. Group 1 was defined as SX score 22. Findings: 180 patients were appropriate for our study design. While 39 patients were not invastigated for bilirubin levels, the statistical analyses of bilirubin levels were done with 141 patients. There was significant positive correlation between total bilirubin and narrowed vessel number (p=,019)(r=,200). Direct bilirubin was correlated positively with SYNTAX score (p=,011)(r=,214) and narrowed vessel number (p=,005) (r=,240). Conclusion: There was a significant positive correlation between serum direct bilirubin which is a marker of antioxidant mechanism and SYNTAX score.These results show that bilirubins increase in non-ST elevation acute coronary syndromes as a marker of antioxidant mechanism and could play a very important role in understanding the pathogenesis of oxidative stres related diseases better and may lead to improved treatment strategies in patients with NSTE-ACS.