Helikobakter pilori eradikasyonunda ardışık 5+5 (10) günlük ve ardışık 7+7 (14) günlük tedavilerin karşılaştırılması
Comparison 0f 5+5 (10) and 7+7 (14) days sequential therapy for eradication of helicobacter pylori
- Tez No: 422766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYANIKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: helikobakter pilori, peptik ülser, ardışık tedaviler, Helicobacter pylori, peptic ulcer, sequential treatments
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: 1.basamak helikobakter pilori (HP) tedavisinde klasik 3'lü tedavi (amoksisilin+klaritromisin+proton pompa inhibitörü) ile eradikasyon oranları %50'lerin altına düşmüştür. Bu çalışmada gastroskopisinde peptik ülser (gastrik ülser ve/veya dudenal ülser) saptanan, histopatolojik olarak HP pozitif olan hastalarda 5+5 (10) günlük ve 7+7 (14) günlük ardışık tedavi sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Mart 2014- Ağustos 2015 tarihleri arasında daha önce eradikasyon tedavisi almamış 66 hasta ardışık olarak 2 gruba randomize edilerek bu prospektif çalışmaya alındı. Ayrıca, bu hastalarda tedavi öncesi ve sonrası HP için üre nefes testi ve gaitada antijen testi bakıldı. Grup 1 hastalara (n:33) 5 gün amoksisilin 1 gr 2x1 + esomeprazol 40 mg 2x1 ardından 5 gün klaritromisin 500 mg 2x1 + metronidazol 500 mg 2x1 + esomeprazol 40 mg 2x1 tedavileri verildi. Grup 2 hastalara (n:33) 7 gün amoksisilin 1 gr 2x1 + esomeprazol 40 mg 2x1 ardından 7 gün klaritromisin 500 mg 2x1 + metronidazol 500 mg 2x1 + esomeprazol 40 mg 2x1 tedavileri verildi. Daha sonra her iki grupta sadece esomeprazol 40 mg günde 1 kez 12 hafta süresince kullanıldı. 15 gün ilaçsız dönem sonrası üre nefes testi ve gaitada antijen testi ile HP eradikasyon kontrolü yapıldı. Bulgular: Grup 1' deki hastaların 10'u (%30,3) kadın, yaş ortalaması 38,0 ± 13,1; Grup 2' deki hastaların 12' si kadın (%34,4), yaş ortalaması 39,0± 15,6 idi. Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel anlamlı farklılık yoktu. Tedavi öncesinde HP pozitiflik oranları her iki grupta benzerdi (üre nefes testi ile Grup 1'de %90, Grup 2' de %95,7 ). Tedavi sonrası değerlendirme Grup1' de 23 hastada üre nefes testinin negatif (eradikasyon oranı %71,9), Grup 2' de 23 hastada üre nefes testinin negatif (eradikasyon oranı %69,7) olduğunu gösterdi. Gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: Ardışık 5+5 (10) günlük ve 7+7 (14) günlük tedaviler sonrasında üre nefes testi ile yaklaşık %70 eradikasyon oranları elde edildi. İdeal olmamakla birlikte elde edilen eradikasyon oranı 5+5 (10) günlük ardışık tedavinin 1. basamak için alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The percantage of eradication with standart triple therapy (amoxicillin + clarithromycin + proton pump inhibitor) for helicobacter pylori (HP) in first line therapy has fallen below 50%. In this study we aimed to compare the 5+5 (10) day and 7+7 (14) day sequential treatments' results in patients with peptic ulcer (gastric ulcer and/or duodenal ulcer) detected with gastroscopy and HP detected with histopathology. Material And Method: Between March 2014-August 2015, 66 patients who didn't receive eradication therapy before, randomly were divided into two groups and enrolled this prospective study. Furthermore, urea breath test and stool antigen test for HP were studied in this patients before and after the treatment. First 5 days amoxicillin 1 gr bid + esomeprazole 40 mg bid, following 5 days clarithromycin 500 mg bid + metronidazole 500 mg bid + esomeprazole 40 mg bid treatments were given to the Group 1 (n:33) patients. First 7 days amoxicillin 1 gr bid + esomeprazole 40 mg bid, following 7 days clarithromycin 500 mg bid + metronidazole 500 mg bid + esomeprazole 40 mg bid treatments were given to the Group 2 (n:33) patients. Thereafter, only esomeprazole 40 mg qid was used for 12 weeks in both groups. After drug-free 15 days, eradication control for HP was done with urea breath test and stool antigen test. Results: Ten patients of Group 1 (30,3%) were female, mean age was 38,0 ± 13,1. Twelve patients of Group 2 (34,4%) were female, mean age was 39.0± 15,6. There was no significant difference for age and sex disturbances between the groups. Before treatment, HP positivity rates were similar in both groups (90% in Group 1, 95,7 % in Group 2 with urea breath test). The evaluation made after treatment showed that 23 patients' urea breath test were negative ( eradication rate 71,9%), in Group 1; 23 patients' urea breath test were negative (eradication rate 69,7) in Group 2. There was no significant difference between the groups. Conclusion: At the end of consecutive 5+5 (10) days and 7+7 (14) days treatments, nearly 70% of the patients were achieved eradication rates according to urea breath test. Although not ideal, these eradication rates suggest that 5+5 (10) days consecutive treatment will be an alternative first line therapy.