Bipolar bozukluk hastalarında psikolojik esneklik
Psychological flexibility in patients with bipolar disorder
- Tez No: 427147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TURAN KARATEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Psikolojik Esneklik, Psikolojik Katılık, Yaşantısal Kaçınma, Bipolar Disorder, Psychological Flexibility, Psychological Inflexibility, Experiental Avoidance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: Bu araştırmanın amacı bipolar bozukluğu bulunan bireylerin psikolojik esnekliklerini ve bunun bileşenlerinin tümünü araştırmaktır. Literatürde henüz bipolar bozuklukla psikolojik esnekliği ilişkilendiren ya da psikolojik esnekliğin altı bileşeninin her birini inceleyen bir araştırma yoktur. Elde edilecek sonuçlar bipolar bozuklukta yeni bir psikososyal müdahale alanına atılacak bir adım olabilir. YÖNTEM: Araştırmaya 18-65 yaş arası, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Bipolar I Bozukluk tanısı almış 101 hasta ve hali hazırda psikiyatrik yakınması olmayan 100 sağlıklı gönüllü birey alınmıştır. Her iki gruba da Sosyodemografik Veri Formu, Bilişsel Kaynaşma Ölçeği (BKÖ), Değerler Doğrultusunda Yaşam Ölçeği (DDYÖ), Bağlamsal Benlik Ölçeği (BBÖ), Freiburg Kendindelik Envanteri (FKE) ve Kabul ve Eylem Formu-II (KEF-II) uygulanırken, Bipolar I Bozukluk grubuna ilaveten Bipolarite İndeksi (BPI) uygulanmıştır. BULGULAR: Bipolar I bozukluk grubunda çocukken göç, intihar, işsizlik ve sigara kullanım oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik esnekliğe bakıldığında bipolar bozukluk grubunun KEF-II ve BKÖ puanlarının daha yüksek; BBÖ, FKE ve DDYÖ Bölüm 2 puanlarınınsa daha düşük olduğunu görmekteyiz ki, bu durum bipolar bozukluk grubunun kontrol grubuna göre psikolojik olarak daha katı olduğunu göstermektedir. İki grup arasında istatistik olarak anlamlı fark saptanmayan tek ölçek DDYÖ Bölüm 1 olmuştur. Ayrıca teorik olarak psikolojik esneklik/katılık altıgeninin her bir köşesinden kurulması mümkün toplam on beş bağın on dördünün kurulduğu araştırmamızda gösterilmiştir. En güçlü korelasyon yaşantısal kaçınma ve bilişsel birleşme arasındadır. SONUÇ: Araştırmamızdan çıkan sonuca göre bipolar bozukluğu olan bireyler sağlıklı bireylere göre psikolojik açıdan daha katıdır. Psikolojik esneklik üzerine çalışan tedavi modaliteleri bipolar bozukluk tedavisinde faydalı olabilir. Bu araştırmanın sonuçları başka araştırmalarla da doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The goal of this study is to investigate all the components of psychological flexibility in individuals with bipolar disorder. There isn't any research in the literature yet, which relates bipolar disorder and psychological flexibility or which focus on all of the six components of psychological flexibility. The results to be obtained can be a step to a new psychosocial treatment area in bipolar disorder. METHOD: 101 participants who diagnosed Bipolar I Disorder being treated in the outpatient clinic of Bakirkoy Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurologic Disorders and 100 controls who had no psychiatric complaints between the age of 18-65 were included into the study. Sociodemographic Data Form, Cognitive Fusion Questionnaire (CFQ), Valued Living Questionnaire (VLQ), Self-as-Context Scale (SACS), Freiburg Mindfulness Inventory (FMI) and Acceptance and Action Questionnaire II (AAQ-II) were applied to both of the groups; additionally Bipolarity Index was applied to bipolar group. RESULTS: It has been detected that the ratio of migration in childhood, suicidal history, unemployment and nicotine use more frequent in the bipolar I disorder group. In the assessment of psychological flexibility, bipolar disorder group has higher scores at AAQ- II and CFQ with lower scores at SACS, FMI and VLQ Part IIX, which means the bipolar group is psychologically more inflexible than the control group. Just VLQ Part I doesn't show significant statistical difference between both groups. Also fourteen of fifteen theoretical possible relations from every corner of the psychological flexibility/inflexibility hexaflex has been shown through our research. The strongest correlation is between experiential avoidance and cognitive fusion. CONCLUSION: Data obtained from our research indicates that; individuals with bipolar disorder are psychologically more inflexible than the healthy population. Treatment modalities working on psychological flexibility can be useful for the treatment of bipolar disorder.The results of this research should be confirmed with further researchs.