Depresif belirtilerle başvuran ergenlerde sosyal medya kullanımının incelenmesi
Investigation of social media usage of adolescence admitted with depressed symptoms
- Tez No: 427228
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Depresyon, Sosyal Medya, Adolescent, Depression, Social Networks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Depresyon tüm dünyada yeti yitiminin en önemli sebeplerinden biridir. Çocukluktan ergenliğe geçişte depresyon sıklığı belirgin artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, depresif bozukluk tanısı alan ergenlerin, sosyal medya kullanım şekillerini ve sosyal ağlarda depresif paylaşımlarını değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamız kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın olgu grubu 53, karşılaştırma grubu 55 ergenden oluşmuştur. Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY), Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Durumluk-Süreklilik kaygı Ölçeği (DSKÖ), Sosyal Anksiyete Ölçeği (SAÖ) ve Sosyal Medya Anketi (SMA) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan olgular yaş ortalamaları 15.29 (±1.32) olan 33 kız (%62.3) ve 20 erkek (%37.7) çocuktur. Depresif ergenlerde, ÇDÖ, BAÖ, DSKÖ VE SAÖ skorları olgu grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, sosyal Anksiyete Ölçeği her iki grupta toplum ortalamasına yakın bulunmuştur. Sosyal Medya Anketinden elde edilen en dikkat çekici bulgu, depresif ergenlerin internet ve sosyal ağlarda geçirdikleri sürelerin belirgin biçimde yüksek olmasıdır. Diğer önemli bulgu ise depresif ergenlerin sosyal ağlarda değersizlik, suçluluk, zevk alamama, konsantrasyon kaybı, sinirlilik ve intihar fikirlerini daha fazla paylaşmalarıdır. Depresif belirti paylaşımı her iki gruptaki tüm deneklerde yaygın olarak gözlenmekle birlikte, depresif paylaşımın yoğunluğu karşılaştırıldığında olgu grubunda daha yoğun paylaşım bulunmuştur. Tartışma: Bulgularımız depresif bozukluğu olan ergenlerin sosyal medya aracılığıyla kendilerini sıklıkla ifade ettiklerini gösterir niteliktedir. Ergenlerin sosyal ağlar üzerinde bıraktıkları iz, yakınlarına ve ruh sağlığı uzmanlarına yol gösterici olabilir. Bu çalışmada elde edilen bulgular, sosyal ağların mı depresyonu artırdığı, depresyonun mu sosyal ağ kullanımını artırdığına yanıt olamamaktadır. Daha geniş ve uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Depression is one of the most important causes of disability worldwide. Prevalence of depression from childhood to adolescence increases markedly. The purpose of this study is to evaluate the type of social media usage and depressive disclosure on social media in depressed adolescents. Method: The study was designed as a cross-sectional experiment. The sample of this study consisted of 53 adolescents diagnosed with depressive disorder confirmed by K-SADS-PL and 55 non-depressed adolescents. Sociodemographic data forms were filled by parents. Children's Depression Inventory, Beck Anxiety Scale, The State-Trait Anxiety Inventory, Social Anxiety Scale and Social Media Questionnaire were filled by adolescents. Findings: The mean age of the cases was 15.29 (±1.32), 33 of the participants were female (%62.3), 20 of the participants were male (%37.7), the mean age of cases' mothers was 41.76 (±5.8) and the fathers was 45.76 (±6.46). Depression, general anxiety and social anxiety scores were significantly higher in depressed adolescents. Social anxiety scores were found to be average for both groups. One of the main findings was that the time spent for internet and social media was significantly higher in depressed adolescents. Another important finding was that depressed adolescents reported significantly higher disclosures of anhedonia, worthlessness, guilt, loss of concentration, irritability and thoughts of suicide. Although both groups reported frequent sharing of depressive mood, the intensity of depressive mood sharing was significantly higher in depressed group. Conclusions: This study shows that depressed young people express themselves on social networks. Disclosure of adolescent on social networks might be guidance to relatives, friends and mental health professionals. The results obtained in this study are not sufficient enough to distinguish whether depression increases the usage of social media or the usage of social media leads to depression. Larger sample sizes and longitudinal studies are needed to support the findings.