Olasılık dağılımlarından rassal değişkenlik üretimi ve VBA uygulaması
Generating random variates for probability distributions and VBA application
  1. Tez No: 427318
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN KEMAL SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sözde Rassal Sayılar, Rassal Değişkenlik Üretimi, Benzetim, VBA, Pseudo Random Numbers, Random Variate Generation, Simulation, VBA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Rassal değişkenlik üretimi başta matematik, bilgisayar bilimleri ve istatistik olmak üzere yöneylem araştırmasının uygulama alanları kapsamındadır. Başlıca kullanım alanını ise benzetim (simülasyon) uygulamaları oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında standart olasılık dağılımları için seçilen algoritmaların temel içeriği açıklanmış ve VBA programı ile rassal değişkenlik üretme işlemi gerçekleştirilmiştir.Dağılımlardan rassal değişkenlik üretme işleminin temelinde rassal sayı üretimi bulunmaktadır. Bu nedenle tez çalışmasında rassal sayıların özellikleri ve rassal sayı üreteçlerine değinilmiştir. Bunun yanı sıra rassallığın sınanmasında kullanılan testlere yer verilmiştir. Rassal değişkenlik üretiminde kullanılan temel yöntemler ve algoritmalar incelenmiş ve belirli dağılımlara uygulanmıştır. Son olarak verilen algoritmaların VBA programında kodlaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Random variate generation is a field of research somewhere between mathematics, computer science, statistics and operational research. The generation of random variates from distributions is a prerequisite for simulation. In this study, selected algorithms for standart distributions has been explained and generating random variates by using VBA has been performed.The basic ingredient needed for every method of generating random variates from any distribution is a source of uniform random numbers. For this reason, thesis study involve information about properties of random numbers, random number generators and randomness tests. Fundamental principles and algorithms in random variate generation has been analysed and applied. At the last given algorithms are coded in VBA.