Yûnus Emre Divanı'nın Bursa nüshası (Giriş-metin-dil incelemesi-dizin)
Bursa copy of the Yûnus Emre's Di̇van introduction- Text- analysis-index
  1. Tez No: 427347
  2. Yazar: EBRU KUYBU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, divan, Bursa, dil incelemesi, Yunus Emre, divan, Bursa, language analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 472
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Yûnus Emre Divanı'nın Bursa nüshası işlenmiştir. Çalışma, giriş, imla özellikleri, ses bilgisi, şekil bilgisi, metin, dizin bölümlerinden oluşmaktadır.“GİRİŞ”bölümünde öncelikle Yûnus Emre'nin hayatı, eserleri, eserlerinin nüshaları tanıtılmış, Âşık Yûnus hakkında da genel bazı bilgiler verilmiştir. Bursa nüshası kısaca tanıtılmıştır. Daha sonra çalışmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi anlatılmıştır.“İNCELEME”bölümü, İmlâ Özellikleri, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi alt başlıklarından oluşmaktadır. Bu bölümde Eski Anadolu Türkçesi dil özellikleri hatırlatılarak metindeki kelimeler imlâ, ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. İncelemeler örneklerle gösterilmiştir.“METİN”bölümü Yûnus Emre Divanı'nın Bursa nüshasının transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Nüshada Yûnus Emre'ye ait olmayan şirler içeren 31a-45a yaprakları dışındaki şiirler verilmiştir. Bu kısımlarda eserin her sayfası ve beyitler beşer beşer numaralandırılarak yazılmıştır.“DİZİN”bölümünde ise metnin dizini alınmış; madde başı kelimelerin kökenleri, anlamları, kelimelerin bağlamsal şartları göz önünde tutulmaya çalışılarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bursa copy of the Yûnus Emre's was dealt in this study prepared as a master thesis. The study is formed with introduction, dictation, phonetic guide, and morphology, text, and index parts. Firstly, some information is given about Yûnus Emre's life, works, copies of his works and some general information is given about Âşık Yunus. in“INTRODUCTION PART”. Bursa copy was introduced briefly. After that the topic, importance, aim and method of the study are given later.“ANAYLISIS”part consists of the subtitles of dictation, phonetic guide, morphology. Words in the text are analyzed in terms of dictation, phonetic guide; morphology after brief information is given about language features of Eski Anadolu Türkçesi. Anaysiess are shown with examples from the text.“TEXT PART”comprises of text transcript of copy of Yûnus Emre's Divan. In 31a-45a, there are no poems Yûnus Emre. Except that his poems are given. This part is written by giving numbers to every page and every five lines. Index of the text is given in“INDEX”part; the origins and the meaning of the words. Meanings of words are given by working to keep in mind the contextual conditions.