Türk Borçlar Hukukunda borçlunun temerrüdü
Default of debtor in terms of Turkish Obligation Law
  1. Tez No: 427355
  2. Yazar: GİZEM KILIÇ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM MİNE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlu temerrüdü, temerrüt faizi, aşkın zarar, aynen ifa, zarar, tazminat, sözleşmeden dönme, Default of debtor, default interest, excess damage, specific performance, damage, compensation, avoidance of contract
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Borçlu temerrüdü ve borçlu temerrüdünün sonuçları bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. TBK m. 117 — 126 hükümleri arasında düzenlenen borçlu temerrüdü, borcun ifasına engel olan olgulardan biridir. Borçlu temerrüdü, borcun ifa edilmemesinin özel bir halini oluşturmaktadır. Borçlu temerrüdünden söz etmek için borçlunun ifada gecikmiş olması yeterli değildir. İfanın mümkün ve muaccel olması ile alacaklının borçluya ihtarda bulunması gibi başka şartların da varlığı gerekir. Borçlu temerrüdünün sonuçları genel ve özel sonuçlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Borçlu temerrüdünün genel sonuçları, tüm borç ilişkilerine uygulanabilir. Bunun yanında, para borçlarında temerrüt halinde uygulanacak ayrı sonuçlar da vardır. Borçlu temerrüdünün özel sonuçları ise, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde uygulama alanı bulur.
Özet (Çeviri)
Debtor' s default and the consequences of debtor' s default are the subjects of this study. The default of debtor is regulated in Turkish Code of Obligations between articles 117 — 126. Debtor' s default is one of the phenomenon that hinders the performance of an obligation. Debtor' s default has a special status in nonperformance of obligation. Delay of performance is not enough to mention debtor' s default. Other conditions should have existence such as performance should be possible, due and dischargeable and creditor should give a notice to debtor. The consequences of debtor' s default are divided two as general and specific consequences. General consequences of debtor' s default are applied to all debt relations. Beside there are other results which applied to default of pecuniary obligations. Specific consequences of debtor' s default have a scope of application in synallagmatic contracts.