II. Meşrutiyet Dönemi fikir akımlarının Taaddüd-i Zevcat konusundaki tartışmaları
Intellectual debates on polygamy duri̇ng the second consti̇tuti̇onal peri̇od (Post-1908)
- Tez No: 427490
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Taaddüd-i Zevcât, Çok Eşlilik, Çok Evlilik, Meşrutiyette Kadın, Kadın Tartışmaları, Polygamy, Bigamy, Polygyny, Woman İn Monarchy Constitutional, Woman Discussions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsanlığın varoluşu ile başlayan çok evlilik tartışmaları her zaman ve zeminde tartışılmış, birden çok kadınla evlilik dini ve kültürel ideolojiler kapsamında toplumda uygulanmıştır. Osmanlı Devletinde de (Batılılaşma ve modernleşme kapsamında) sosyal, siyasal, kültürel vb. birçok alanda tartışmalar yapılarak toplumun sorunlarına çözümler aranmıştır. Sosyal meseleler içerisinde önemli bir yer işgal eden aile meselesi ve kadın meselesi(hakları) üzerinde özellikle durulmuş, bu da birçok tartışmayı berberinde getirmiştir. Çok eşlilik meselesi de bu dönemde en çok tartışılan meseleler arasında yerini almıştır. Tartışmalar, Tanzimat'la başlayarak, II. Meşrutiyet döneminde yoğunlaşmış ve üç fikir akımı olan İslamcılar, Batıcılar ve Türkçüler 'in görüşleri çerçevesinde ilerlemiştir.
Özet (Çeviri)
Polygamy has always been argued since the beginning of mankind and marriages with multiple Women have been applied on religious or culturel basis. During the modernisation period of Ottoman Empire many political, cultural and Social debates have been aroused on this issue as marriage and woman rights are very important social phonemenon. Polygamy has been the most important issue among these debates which started with the political reformsmade in the Ottoman State called Tanzimat performed by 1839. Different views of three prominent ideologies Islamists, turanids and westerns have been aroused especially after the constitutional monrarchy period and these views have been presented in this thesis in a comparative manner.