Ağa Hüseyin Paşa'nın hayatı ve faaliyetleri (1776-1849)
Life of Agha Hüseyin Pasha and his activities (1776-1849)
  1. Tez No: 427533
  2. Yazar: ZEYNEP BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağa Hüseyin PaĢa, Yeniçeri Ocağı, Vak‟a-i Hayriyye, Osmanlı-Rus SavaĢı (1828-1829), Kavalalı Mehmet Ali PaĢa Ġsyanı, Mehmet Rasim Bey, Agha Huseyin Pasha, Janissary Corps, Vak'a-i Hayriye, OttomanRusso War (1828-1829), Revolt of Cavallan Mehmet Ali Pasha, Mehmet Rasim Beg
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye'nin ilk seraskeri olan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasına öncülük eden Ağa Hüseyin Paşa'nın yaşamı incelenmiştir. Buna paralel olarak bu biyografiyi, Ağa Hüseyin Paşa'nın II. Mahmut- Abdülmecit devrindeki siyasi faaliyetlerini ve siyasi etkilerini merkeze alarak yazmaya çalıştık. Bu anlamda çalışma, Vak'a-i Hayriyye ile hız kazanan ıslahat hareketlerini ve dönemin siyasi konjonktürünü de kapsamaktadır. Diğer yandan Ağa Hüseyin Paşa'nın daha önce bilinmeyen bir oğlunun ortaya çıkmasıyla meydana gelen miras davası da tezimizin konularından biridir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Agha Huseyin Pasha (1776-1849), who was the first Serasker of Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye and pioneer of abolishment of Janissary Corps, was investigated. Concordantly, we tried to write this biography through focusing on his political activities and political impacts in the period of Mahmud II-Abdülmecid. In this sense, this study also involves reform movements, accelerated by Vak'a-i Hayriyye, and political conjuncture of the period. On the other hand, inheritance case arrised from coming up of his son, who was unknown before, is one of the subjects of our thesis.