Implantable cardioverter defibrillator (ICD) olan hastalarda anksiyete ve depresyon ilişkisi
Implantable cardioverter defibrillator is (ICD) anxiety and depression in patients relations
  1. Tez No: 427567
  2. Yazar: ZEYNEP FEYİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon ve Implantable Cardioverter Defibrillatör, Anxiety, Depression, and the Implantable Cardioverter Defibrillator
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Implantable Cardioverter Defibrillatör (ICD) Olan Hastalarda Anksiyete Ve Depresyon İlişkisi Implantable Cardioverter Defibrillatör (ICD) ler, letal ventriküler arrhythmia tedavisinde bireylerde ani kardiak atakların önlenmesinde hayat kurtarıcı işlevsel görev üstlenmektedir (Hauer et al, 2001; Saksena ve ark, 2001; Powell ve ark, 1993). ICD hayat kurtaran bir göreve sahip olmasına rağmen ICD implantasyonu ile hastanın sosyal hayatında kısıtlanmalar olmakta ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. ICD implantasyonu yaşam kalitesine olumsuz etki etmektedir (Pedersen ve ark, 2005; Lampert ve ark, 2002; Dunbar ve ark, 1999; Hegel ve ark, 1997; Edelman , 2003). Yapılan çalışmalar şok sıklığı ile anksiyete bozuklukları, depresyon ve uyum sorunlarının da dâhil olduğu psikopatoloji gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulmuştur (Vlay ve ark, 1989; Psycha ve ark, 1990; Hegel ve ark, 1997). Bu çalışmada amaç çeşitli sebeplerden ötürü ICD implante edilmiş Türk hastaların duygusal durumlarını değerlendirmek ve ortaya çıkabilecek muhtemel anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkiyi belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Anxiety and depression relationship in patients with Implantable Cardioverter Defibrillator (ICDs) Implantable Cardioverter Defibrillators (ICD) , undertake life-saving functional duties in the prevention of sudden cardiac attack in the treatment of lethal ventricular arrhythmia (Hauer et al, 2001; Saks, et al, 2001; Powell et al, 1993). Although being life-saving, ICD implantation diminishes patient's social life qualities thus psychological disorders arise. ICD implantation has a negative impact on the quality of patient's life (Pedersen et al, 2005; Lampert et al, 2002; Dunbar et al, 1999; Hegel et al, 1997; Edelman, 2003). Studies have found a significant relationship between the of number of shocks and psychopathology including anxiety disorders, depression and compliance issues (Vlay et al, 1989; Psyche et al, 1990; Hegel et al, 1997). This study aims to assess the emotional states of the implanted ICD patients and to determine the relationship between anxiety and depression that may ocur.