Ergenlerde internet bağımlılığı ve sosyal destek ilişkisi
Ergenlerde i̇nternet bağimliliği ve sosyal destek i̇lişkisi
  1. Tez No: 427568
  2. Yazar: ELİF ARI APAKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, bağımlılık, algılanan sosyal destek, ilişki, Internet, addiction, perceived social support, relationship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnternet bağımlılığı isminden de anlaşıldığı üzere internet kullanımının kişide bağımlılık derecesine dönüşmesidir. İnternet bağımlılığı bireyin interneti kullanılma isteğinin önüne geçememesi, internete bağlı olmadan geçirdiği zamanı anlamsız bulması, internetten yoksun kaldığı zamanlarda sinirli, gergin veya agresif olması, saldırganlık davranışlarıyla bu gerginliğin iş, aile ve sosyal yaşamına yansıtması yine bağımlılığın genel etkileri olarak kabul edilmiştir. Bu araştırma ergenlerde internet bağımlılığı ve sosyal destek ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla İstanbul İli Tuzla İlçesindeki 3 okulda eğitim görmekte 102 lise öğrencisine anket uygulanarak anket sonuçları SPSS programında değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda internete bağımlılık ölçeği algılanan sosyal destek ölçeği alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
As can be understood from its name, internet addiction is the fact that the use of internet transforms into dependency and addiction for a person. The individual not to help himself before the desire to use internet, consider the time spent without internet meaningless, to be nervous, aggressive and under strain in the period of times without internet and to reflect his problems caused by the lack of internet to his business, family and social life by his aggression acts and behavior are accepted as the overall effect of this addiction, hence, dependency. This study was conducted to examine and investigate the internet addiction for adolescents and its relationship with social support. For this purpose, a questionnaire was administered to 102 secondary school students studying in 3 different schools located in Tuzla county of Istanbul province and the results of the questionnaire were analyzed and evaluated in SPSS software program. As the result of the analysis, some significant relations were found between the sub-dimensions of perceived social support scale of the internet addiction scale.