Rabıta psikolojik işlev üzerinde etkili midir?
Has rabita an effect on psychological function?
  1. Tez No: 427571
  2. Yazar: ERCAN KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Rabıta, Psikolojik İşlev, Meditasyon, Farkındalık, Depresyon, Anksiyete, Rabıta, Psychological Function, Meditation, Mindfulness, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, rabıtanın bireylerin psikolojik işlevlerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını; depresyon, anksiyete ve diğer psikiyatrik belirtilerle ilişkisini incelemektedir. Araştırma verileri Süleyman Demirel Üniversitesinde öğrenim gören 100 katı-lımcıdan toplanmış ancak nihai analiz 98 katılımcı üzerinden yapılmıştır. Katılımcıların tamamı erkek ve yaş ortalaması rabıta yapan grupta 21.2, rabıta yapmayan grupta ise 21.7'dir. Araştırmada örneklem tesadüfi küme örnekleme ile yapılmış ve karşılaştırma türü ilişkisel tarama metodu kullanılmıştır. Araştırmaya katılmış bireylere, Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Psiko-lojik Belirti Tarama Listesi (SCL-90) uygulanmıştır. Sayısal değişkenlerin karşılaştırıl-ması 'T- testi', sınıfsal değişkenlerin karşılaştırılması ise 'Ki- Kare Testi' ile yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bireyler arasında yaş, yaşadıkları yer ve psikiyatrik hastalık aile öyküsü yönünden fark bulunmamıştır. Rabıta yapan grubun anksiyete pu-anlarının, kontrol grubunun anksiyete puanlarından anlamlı derecede düşük olduğu, depresyon ve Psikolojik Belirti Tarama Listesinin alt ölçeklerinin puanlarında ise her iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine whether the Rabıta has any impact on individuals psychological functions; to examine the relationship of meditation with de-pression, anxiety and other psychiatric symptoms. Research data has been collected from 100 participants studying at Suleyman Demirel University, nevertheless, the final analysis was based on only 98 participants. All of the respondents were male and the average age of the group who practices Rabıta was 21.2 and 21.7 in the group who doesn't practice. In the study, the random sample cluster is used; the relational comparison method was used for scanning. Demographic Information Form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Psychological Symptom Checklist (SCL-90) were applied on the individuals. 'T test" was applied for the comparison of numerical variables, chi-squared test was applied for the comparison of the class variables. According to the results of the analysis, there was no difference among individu-als in terms of age, place of residence and family history of psychiatric illness. While the anxiety scores of group practicing Rabıta were significantly lower than the scores of the control group', there was no significant difference in depression and the psychological Symptom subscale scores of the both groups. The findings of the study were discussed in the light of the literature.