Obezite grubunda ayrılma anksiyetesi
Separation anxiety disorder in obesity group
  1. Tez No: 427579
  2. Yazar: ECE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRİM TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Ayrılma Anksiyetesi, Beden Kitle İndeksi, Obesity, Separation Anxiety, Body Mass Index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada obezite grubunda ayrılma anksiyetesi incelenmiştir. Literatürde anksiyete bozukluğu ile obezite arasında olumlu bir ilişkiden söz edilebilirken, ayrılma anksiyetesi ile obezite ilişkisini inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu bilgilerden yola çıkarak ayrılma anksiyetesinin, obez ve normal kilolu bireyler kıyaslanarak obezite üzerinde önemli yordayıcı olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini özel bir merkeze diyet amacı ile başvuran obezite grubu verasgele seçilmiş normal kilolu olan, 18 yaş ve üzeri 73 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri (AABE), Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi (YAA), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE), Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Katılımcılar ile yüz yüze görüşme yapılarak, Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu DSM V Tanı Ölçütleri değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde;normal dağılımın incelenmesi için Kolmogorov-Smirnov dağılım testi, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testi ve Fisher Exact testi kullanılmıştır.Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup durumunda, normal dağılım gösteren parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında bağımsız örnekler t testi, ikiden fazla grup durumunda, parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Obez ve Normal grupta, ölçeklerin BKİ'ye etkisini incelemek için Lineer Regresyon analizi, ölçeklerin karşılaştırılmasında ise Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır.Çalışmanın bulgularına göre; Obez grupta, öğrenim durumu ilkokul ve lise olanların AABE - ayrılma anksiyetesi puanları, öğrenim durumu lisans olanların AABE - ayrılma anksiyetesi puanlarından yüksek olduğu belirlenmiştir. Obez grupta, çocukluğunda yetiştiren kişi anne olanların AABE - okul fobisi puanları, çocukluğunda yetiştiren kişi anne-baba olanların AABE - okul fobisi puanlarından yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada ayrılma anksiyetesi; YAA, AABE ve DSM-V tanı ölçütleri açısından değerlendirildiğinde, obezite grubundaki katılımcıların ayrılma anksiyetesi puanları, normal gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Obez katılımcıların YAA puanları arttıkça YİYE kaygılı puanlarının da arttığı bulgular arasındadır. Sonuç olarak; obezite ile ayrılma anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this article, separation anxiety disorder in obesity group is examined. Even though it is present in literature that there is a positive correlation between anxiety disorder and obesity, a research examining the correlation between separation anxiety and obesity does not exist. Based on this information, by comparing individuals with obesity and normal weight it is intended to identify if separation anxiety is an important precursor of obesity. Research sample consists of 73 obese and normal-weight people who reside in Istanbul and are older than 18 years old. In the data collection, The Separation Anxiety Symptoms Inventory (SASI), Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA), The Psychometric Evaluation of Experiences in Close Relationships - Revised (ECR-R) and Personal Information Form were used. DSM V Diagnostic Criteria of Separation Anxiety Disorder have been evaluated through face-to-face interviewing with the participants. In the analysis of the data, Kolmogorov-Smirnov distribution test was used to examine normal distribution and Pearson's Chi-Squared test and Fisher's Exact test were used to examine the qualitative data. In the comparison of quantitative data, independent-samples t-test was used in the comparison between two groups of parameters showing normal distribution, in case of more than two groups Kruskal Wallis test was used when comparing parameters between groups, and Mann Whitney U test was used when determining the group causing difference. Linear Regression Analysis was used in obese and normal groups to examine the effects of measures on BMI and Pearson's Correlation Analysis was used in the comparison between measures. According to the findings of this study, SASI - separation anxiety scores of those who only have primary or high school education are higher than those with an undergraduate degree in the obese group. It is seen in the obese group that SASI – school phobia scores of those who were raised by mother in their childhood are higher than those who were raised by both mother and father. The study shows that there is significant difference between obese and normal group when separation anxiety is evaluated in terms of ASA, SASI and DSM-V diagnosis criteria. It is identified that participants in obese group have higher separation anxiety scores compared to normal group. Findings also show that when ASA scores of obese participants increase, their ECR-R anxiety scores increase as well. As a result, a significant relationship between obesity and separation anxiety is identified.