Stres ve anksiyete için alternatif ve tamamlayıcı bir model olarak müzik terapi
Music therapy for stress and anxiety as an alternative and complementary model
- Tez No: 427578
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASAQROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, Kaygı, Müzik Terapi, Stress, Anxiety, Music Therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ülkemizde ve dünyada gittikçe artan sayıda birey ruhsal sorunlar yaşamaktadır. Toplumsal hayat karmaşıklaştıkça karşılaşılan ruhsal sorunlar da farklılaşmaktadır ve bunlara karşı uzmanların da yeni yaklaşımlara ihtiyaç duydukları görülmektedir. Bu bazen yeni bir ilaç, bazen yeni bir meşguliyet terapisi ya da yeni bir yaklaşım olabilmektedir. Müzik terapi de hem çok eski ve denenmiş, hem de henüz potansiyeli tam olarak kullanılmamış bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Üsküdar Üniversitesi Müzik Terapi Uygulama ve Araştırma Merkezi - MÜTEM bünyesinde yapılmış olan bu çalışma ile psikiyatri hastalarının stres ve kaygı düzeylerinin azaltılmasında alternatif ve tamamlayıcı bir model olarak müzik terapinin etkililiği araştırılmıştır. Psikiyatri hastalarının durumluk ve sürekli kaygı puanlarının (düzeylerinin) müzik terapisi sonrası ilk düzeylerinden daha düşük olduğu bulunmuştur. İki farklı hastaneden seçilen 101 psikiyatri hastası ile yapılan bu çalışma sonucunda uygulanan müzik terapinin, hastaların kaygı düzeylerinde hastalar lehine anlamlı bir değişikliğe neden olduğu anlaşılmıştır. Hastaların cinsiyet ve konulan tanı özelliklerine göre müzik terapisi sonrası anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak genç hastaların (18 yaşından küçüklerin) müzik terapisi sonrası kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The world and our country both are experiencing an increasing number of individuals with mental health problems. As social life becomes more and more complex, psychological problems encountered by experts becomes also complex and they need new approaches to handle the new problems. This is sometimes a new drug, sometimes a new occupational therapy or it may be a new approach. Music therapy both very old and tried but not yet used fully, gives us a new hope as a complimentary model. With this study, which conducted within the Üsküdar University Application and Research Center for Music Therapy – MUTEM, effectiveness of music therapy was investigated as an alternative and complementary models for reducing stress and anxiety levels of psychiatric patients. 101 psychiatric patients were selected for this study from two different psychiatric hospitals in Istanbul. After the music therapy, which was designed by the researcher, it was found that psychiatric patients' initial anxiety levels significantly decreased. In other words, psychiatric patients' state and trait anxiety scores (levels) were found to be lower than the initial levels after music therapy.