Ebeveynlerin bağlanma stilleri ve sürekli kaygı durumlarının çocukların anksiyete duyarlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between children's anxiety sensitivity and parents' attachment styles and state anxiety.
  1. Tez No: 427586
  2. Yazar: AHMET SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT CAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bağlanma stilleri, sürekli kaygı durumu, anksiyete duyarlılığı, Attachment, attachment styles, state anxiety, anxiety sensitivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı ''ebeveynlerin bağlanma stilleri ve sürekli kaygı durumlarının çocukların anksiyete duyarlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir''. Bu amaç doğrultusunda ebeveynler ve çocuklar için ayrı sosyodemografik bilgi formları, ilişki ölçekleri anketi, sürekli kaygı düzeyi envanteri, çocuklar için anksiyete duyarlılığı ölçeği uygulanmıştır. Araştırmamız gönüllülük esasına bağlı olarak 79 öğrenci çalışmaya dahil edilmiş, bunların 54'ünün sadece annesi, 27'sinin sadece babası, 10'unun hem anne hem de babası olmak üzere toplam 101 veliden veri toplanmıştır. Verileri istatistiksel analizi PSPP programının 0.8.4-ga5d5cf versiyonu ile Pearson Korelasyon katsayısı hesaplanarak incelenmiştir. Sonuçlara bakıldığında annelerin bağlanma stilleri puanları ile çocukların anksiyete duyarlılık ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır. Babaların ise güvenli bağlanma skorları ile çocukların psikolojik, sosyal ve toplam anksiyete duyarlılık puanlarının hafif düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı biçimde negatif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Buna göre annelerin sürekli kaygı puanları ile çocukların anksiyete duyarlılık ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. Babaların sürekli kaygı durumları puanları ile, çocukların psikolojik, sosyal ve toplam anksiyete duyarlılık puanları arasında düşük düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate the relationship between children's anxiety sensitivity and their parents' attahcment style and trait anxiety. For this purpose Turkish version of“childhood anxiety sensitiviy index”were administered to the the children, and Turkish versions of“State and trait anxiety index”and“Relationships scale questionnaire”was administered to their parents. Separate sociodemographic survey forms were also given to children and parents. 79 children volunteered to take part, 54 of whose mothers only, 27 of whose fathers only and 10 of whose both parents also participated Thus a total of 101 parents' and 79 children's data was collected. Statistical analysis of the data was made by calculating Pearson correlation coefficients using PSPP computer program version 0.8.4.ga5d5cf. Results showed that there was no correlation between mothers' attachement style scores and children's anxiety sensitivity scores. Fathers' secure attachent scores were found to be moderately negatively correlated with children's psychological, social and total anxiety sensitivity scores. Again, mothers' state anxiety scores was not found to correlate with children's anxeity sensitvity scores whereas, fathers' state anxiety scores were weakly but statistically significantly correlated with children's psychological, social and total anxiety sensitivity scores