Ergenlerde öfke ve öfkeyi ifade etme biçimlerinin ebeveynlik stilleri, duygusal özerklik ve bağlanma özellikleriyle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anger and anger expression and parent styles, emotional autonomy and attachmet in adolescencens
- Tez No: 694802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEVECİ ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Öfke, Öfke İfade Tarzı, Bağlanma, Duygusal Özerklik, Ebeveynlik Stili, Constant Anger, Anger Expression Style, Attachment, Emotional Autonomy, Parenting Style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlik dönemindeki bireylerin sürekli öfke ve öfkeyi ifade etme biçimlerinin duygusal özerklik düzeyleri, bağlanma yönelimleri ve ebeveynlerinin çocuk yetiştirme stilleriyle ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmaya katılan ergenler tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilmiş olup çalışma grubu, 370 kadın, 308 erkek olmak üzere 678 öğrenciden oluşturmaktadır. Uygulamaya katılan ergenlerin kişisel bilgilerini elde edebilmek için Kişisel Bilgi Formu, sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarını belirlemek için Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği, duygusal özerklik düzeylerini belirlemek için Duygusal Özerklik Ölçeği, çocuk yetiştirme stillerini belirlemek için Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği ve bağlanma yönelimlerini belirlemek için Yakın İlişkiler Envanteri – İlişki Yapıları kullanılmıştır. Çalışmada bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Bağımsız Örnek t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon ve Regresyon Analizleri uygulanmıştır. Veriler SPSS 25 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; Baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve psikolojik destek alma durumlarına göre ergenlerin öfke ve öfkeyi ifade etme tarzında anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Sürekli öfke alt boyutu ile anne otoriter, baba izin verici/şımartan ve bireyselleşme alt boyutları arasında; öfke kontrol alt boyutu ile baba izin verici/şımartan, bireyselleşme ve ebeveyni idealleştirmeme alt boyutları arasında; içselleştirilmiş öfke alt boyutu ile anne kaygı ve bireyselleşme alt boyutları arasında; dışsallaştırılmış öfke alt boyutu ile anne kaygı, baba izin verici/şımartan, bireyselleşme ve ebeveyne bağımlı olmama alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatür çerçevesinde tartışılmıştır ve ergenlere, ailelere, ruh sağlığı çalışanlarına, okul rehberlik servislerine ve daha sonra yapılacak çalışma önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine whether there is a relationship between the trait anger and anger expression with their emotional autonomy, attachment and parenting styles of their parents in adolescencens. Adolescents who participated in the study were selected by accidental sampling method and adolescents. The study group consisted of 678 students, 370 famale and 308 male. Personal Information Form to obtain personal information of adolescents participating in the application, Trait Anger and Anger Expression Scale to determine trait anger and anger expression styles, Emotional Autonomy Scale to determine emotional autonomy levels, Child Rearing Styles Scale to determine child rearing styles and to determine attachment orientations. Close Relationship Inventory – Relationship Structures were used in practice. In the study, Independent Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Correlation and Regression Analyzes were applied to examine the relationship between dependent and independent variable. The data were analyzed with the SPSS 25 package program. According to the research findings; Significant difference in the way adolescents express anger and anger was observed according to father education level, number of siblings and psychological support. A significant relationship was found between the lower dimension of constant anger and the sub-dimensions of maternal authoritarian, father-letting/pampering and individualization. Significant association was found between the lower size of anger control and the sub-dimensions of paternal permissive/pampering, individualization and non-idealization of the parent. A significant association was found between the subdivision of internalized anger and the lower dimensions of maternal anxiety and individualization. A significant association was found between the lower dimension of externalized anger and the lower dimensions of maternal anxiety, father-indulgent, individualization and parental dependence. The findings of the study were discussed within the framework of the literature and recommendations were made to adolescents, families, mental health workers, school guidance services and further studies.