Bilişsel davranışçı tekniklerle hazırlanan öfke grup terapisinin yetişkin kadınların öfkesi üzerinde etkililiği
Effectiveness of group anger therapy based on cognitive behavioral techniques on adult women's anger.
  1. Tez No: 427610
  2. Yazar: ZEYNEP RAHMATULİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA NÜKET İŞİTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Şiddet, Bilişsel Davranışçı Terapi, Grup Terapisi, Anger, Violence, Cognitive Behavioral Therapy, Group Therapy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, yetişkin kadınlarda öfkeyi azaltmaya yönelik bilişsel davranışçı grup terapisi sürecini hazırlamak ve bu programın etkililiğini değerlendirmektir. Grup çalışması; psikoeğitim, bilişsel yeniden yapılandırma, kendine yönerge verme, gevşeme, davranışsal deneyler ve maruz bırakma gibi teknikleri içermektedir. Çalışmanın katılımcılarını belirlemek için, psikologlar tarafından 100 yetişkin kadınla bireysel görüşme yapılmıştır. Öfke puanı, ortalamanın üzerinde olan 24 (12 kontrol grubu, 12 deney grubu) yetişkin kadın çalışma için seçilmiştir. Katılımcılar 25-40 yaş arası gönüllü ev hanımlarından oluşmuştur. Çalışma, seans süresi 90 dakika olarak 12 seans sürmüştür. Katılımcıların hepsi grup çalışması öncesinde ve sonrasında, Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeğini (SÖÖTÖ) doldurmuşlardır. Verilerin analizinde, SPSS 15.00 Windows paket programı kullanılmıştır. Araştırmada, deney grubu kadınların ön test ve son test puan ortalamaları arasında fark olup olmadığını belirlemek üzere parametrik olmayan testlerden Wilcoxon eşleştirilmiş test kullanılmıştır. Öfke kontrol programı uygulanan deney grubu ve kontrol grubu kadınların ön test ve son test puan ortalamaları arasında fark olup olmadığını belirlemek üzere İlişkili Örneklem İki Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, müdahale sonrasında deney grubundaki kadınların, SÖÖTÖ'nin sürekli öfke, içe yöneltilen öfke ve dışa yöneltilen öfke alt ölçeklerinden aldıkları puanların; kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı, SÖÖTÖ'nin öfke kontrolü alt ölçeğinden aldıkları puanların ise anlamlı düzeyde arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare the process of cognitive behavioral group anger therapy for reducing anger among adult women and to evaluate its effectiveness. The group therapy includes such techniques as psyco-education, cognitive restructuring, self instruction, relaxation techniques, behavioral experiments and exposure. The participants of the study were identified among 100 women who were each personally interviewed by psychologists. 24 adult women (12 control group, 12 experimental group) with higher than average anger score were selected as participants of the study. The participants were 25-40 years old housewifes. The lenght of the study was 12 seances of 90 minutes each. All the participants have filled out Trait Anger and Anger Expression Inventory (STAXI) before and after the group therapy. SPSS 15.00 Windows was used for data analysis. Non-parametric Wilcoxon matched-pairs test was used in order to find out if there was difference between pre-test and post-test score averages of experimental group women. Associated samples two-way analysis of variants in order to find out if there was difference between pre-test and post-test score averages of of anger management program experimental group and control group women. Results of the study showed that after intervention women in experimental group scored statistically considerably lower in constant anger, internal anger and external anger sub-scales of (STAXI) compared to the women in control group, while also scoring considerably higher in anger control sub-scales of (STAXI).