İnternet bağımlılığının üniversite öğrencilerinde yaygınlığının incelenmesi
Examining the prevalence of internet addiction in university students
  1. Tez No: 427611
  2. Yazar: NAZLI KEZBAN İŞSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, yaygınlık, üniversite öğrencileri, internet addiction, prevalence, university students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnternet kullanımının hızla yaygınlaşması birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardan en önemlilerinden biri internet bağımlılığıdır. İnternet bağımlılığı her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlıktır. İnternet bağımlılığı üniversite öğrencileri için önemli bir risk olmasına karşın ülkemizde bu alandaki çalışmaların sayısı sınırlı ve yetersizdir. Bundan dolayı bu araştırmanın başlıca amacı üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı yaygınlığını ortaya koymaktır. Tarama modeline uygun olarak hazırlanan araştırmada, evren İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde bulunan T.C. Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim gören üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma grubunun seçiminde rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) ve sosyo-demografik özelliklerin saptanması için araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme araçlarından elde edilen puanlar SPSS 21.0 istatistik programı ile analiz edilmiş̧ ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda internet bağımlılığı yaygınlığı % 25,8 olarak bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı yaygınlığı erkek cinsiyette daha fazladır.“Haftalık internet kullandığı gün sayısı”,“Günlük internet kullanma saati”ve“İnterneti kullanma yılları”değişkenleri internet bağımlılığını yordayan değişkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The widespread using of internet brings some problems. One of the most important problem is the internet addiction. The internet addiction may be seen at all ages and in both genders. In spite of the fact that the internet addiction is a serious risk for the university students, the studies on the subject of the internet addiction are limited and inadequate in our country. Hence, the main purpose of this study is examining the prevalence of the internet addiction in university students. The study is prepared in compliance with the screening model. The target population of the research is the university students of T.C. Üsküdar University which is located in the city of Istanbul. In this study, the data collection tools are“The Internet Addiction Scale”and“The Personal Information Form”which is created by the researcher in order to determine the socio-demographical characteristics. The prevalence of internet addiction result is 25.8 % according to the analysis. The data gathered from the measurement tools have been analyzed with the SPSS 21.0 Statistics Program and worked with 95% confidence level. According to the results of the study, the prevalence of internet addiction in university students is higher for male gender.“Internet usage days per week”,“internet usage times per day”, and“used year of internet”variables areindicators of internet addiction.