Anne babası boşanmış üniversite öğrencilerinin evlilik tutumu ile anne babası evli üniversite öğrencilerinin evlilik tutumunun karşılaştırılması
Comparison of university students' attitudes toward marriage from divorced families and married-parent families
  1. Tez No: 427609
  2. Yazar: HALİME MADEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik, üniversite öğrencileri, evlilik tutumu, boşanmış ebeveynler, marriage, university students, attitude toward marriage, divorced parents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı; anne babası boşanmış üniversite öğrencilerinin evlilik tutumu ile anne babası evli üniversite öğrencilerinin evlilik tutumu arasında bir farkın olup olmadığını araştırmaktır. Anne babaların boşanmış olmasının üniversite öğrencilerinin evlilik tutumuna etkisinin araştırılması ve anne babaları evli olan üniversite öğrencilerinin evlilik tutumlarıyla karşılaştırmak araştırmanın amacıdır. Anlamlı bir farklılık saptanarak tartışmalar sonucu tavsiyelerde bulunmak, evlilik ve aile üzerine görüşler sunmak hedeflenmektedir. Sağlıklı bireyler, sağlıklı ailelere; sağlıklı aileler, sağlıklı bireylere gebedir. Bu minvalde hayatın ilk anından başlayarak her konuda rol model alınan anne ve babanın boşanmış ya da evli olmasının bireyin gelecekte kuracağı aile kurumuna etkilerinin olabileceği düşünülmektedir. Boşanmanın istatistiksel olarak sunulan kanıtlar ışığında hızla arttığı bir gerçektir. Gelecek nesillerin sağlam aileler ve sağlıklı evlilikler kurabilmesi açısından bu araştırma önem arz etmektedir. Hipotez, anne babası ayrı üniversite öğrencilerinin evlilik tutumunun daha olumsuz olacağı yönünde kurulmuştur. Araştırmaya 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin yedi bölgesinden ve farklı illerden olması göz önünde bulundurularak on üç üniversitenin farklı fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören 304 öğrenciden veri toplanmıştır. Ancak; eksik doldurma, ölçeğin uç değerlerine sahip olma, kontrol maddelerinde hata yapılması gibi bazı aksaklıklar sebebiyle araştırma analizine 260 öğrenci alınmıştır. Katılımcı seçiminde farklı yaş gruplarına ve cinsiyetlere yer verilmeye özen gösterilmiştir. Öğrencilerin 101'inin anne babası evli, 159'unun anne babası boşanmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların tamamı bekardır. Araştırmada, 2014 yılında yayınlanan İnönü Evlilik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Ölçek sonucu çıkan yüksek puan olumlu tutumu, alçak puan olumsuz evlilik tutumunu işaret etmektedir. Uygulanan ölçek sonucunda elde edilen verilere Bağımsız İki Örneklem T Testi (İndependent Samples Test) analizi yapılmıştır. Bu bulgular yapılan araştırmaların bulguları ışığında tartışılarak bir sonuca ulaşılmıştır. Uygulanan analiz sonucu, sig.(2-tailed) ,000 olduğu ve 0.05'ten küçük olduğundan dolayı anne babası evli ve anne babası ayrılmış üniversite öğrencilerinin Evlilik Tutumları arasında anlamlı bir fark olduğu kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate whether there is a difference between attitudes toward marriage of university students from divorced families and married-parent families. Also, the aim of this study is to research of the effects of parental divorce on university students' attitudes toward marriage and to compare with university students' attitudes toward marriage from married-parent families. It is intended to make recommendations as a result of the discussions by identifying a significant difference and to provide views on marriage and family. Healthy individuals occur from healthy families; healthy families occur from healthy individuals. In this manner, the parents are role models for their children on every subject from very first moment of life and their situation of being divorced or married is thought to be the effects over established families in future of individuals. Divorce is a fact that increases rapidly, in light of the evidence presented statistically. This study is important in terms of establishing strong families and healthy marriages of future generations. Hypothesis is built on that university students from divorced families would be more negative attitudes toward marriage. In the research, data were collected from 304 students of different faculties and departments of thirteen university considering to be from Turkey's seven regions and different provinces in the 2014-2015 academic year. But, 260 students were included in the research analysis, because of several problems such as incomplete filling, having extreme values of scale, making errors in the control items. Care has been taken to be included in the selection of participants from different age groups and genders. Parents of 101 students are married, parents of 159 students are divorced. All of the participants in the research are single. In the study, İnönü Attitudes Toward Marriage Scale which published in 2014 were applied. As a result of scale, high scores indicates positive attitude toward marriage; low scores indicates negative attitude toward marriage. As a result of applied scale, Independent-Samples T-Test analysis was conducted to obtained data. These findings and in the light of the findings of the research were reached a conclusion by discussing. The result of applied analysis was considered to be a significant difference on Attitudes Toward Marriage between university students with married parents and university students with divorced parents because of the sig.(2-tailed) is .000 which is less than 0.05.