Çalışan ve çalışmayan kadınlardaki obsesif kompulsif belirtileri ,anksiyete ve mizaç özelliklerinin incelenmesi
Examination of anxiety, obsessive compulsive symptoms, and affective temperament among employed and unemployed women
- Tez No: 427612
 - Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: çalışma hayatı, kadınlar, mizaç özellikleri, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, Employment, women, anxiety, affective temperament, obsessive compulsive disorder
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma, çalışan ve çalışmayan kadınların obsesif kompulsif belirtileri, anksiyete ve mizaç özelliklerinin incelenmesini amaçlayan nicel bir çalışmadır. Araştırma için, İstanbul'da yaşayan ve bilgilendirilmiş onam alınarak seçilen rastgele 60 katılımcı ile çalışılmıştır. Katılımcılar, 30 çalışan ve 30 çalışmayan erişkin kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama ve araştırmada belirlenen değişkenlerin analizini yapmak için sosyodemografik bilgi formu, Beck anksiyete ölçeği, Maudsley obsesif kompulsif belirti ölçeği, TEMPS A mizaç ölçeği katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda çalışan ve çalışmayan kadınların anksiyete belirtileri ile anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, obsesif kompulsif belirtileri ölçen Maudsley Obsesif Kompulsif Belirtiler Ölçeği toplam puan ile çalışma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, mizaç özellikleri TEMPS A ölçeği ile incelenen katılımcıların anksiyete ve obsesif kompulsif belirtilerin ölçüldüğü ölçeklerden alınan puanlar ile anlamlı düzeyde ilişkisi olduğu saptanmıştır. Beck Anksiyete Ölçeği puanları ile TEMPS A anksiyöz ve depresif altboyutları ile arasınnda pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Maudsley Obsesif Kompulsif Belirtiler Ölçeği ile siklotimik, depresif ve anksiyöz alt boyutları ile pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar doğrultusunda anksiyete belirtilerinin, baskın gelen anksiyöz ve depresif mizaç ile ilişkili olduğunu, obsesif kompulsif belirtilerin ise baskın gelen siklotimi, irritabl, anksiyöz ve depresif mizaç ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma, daha önce çalışma hayatı ve diğer cinsiyet rollerinin kadınların psikopatolojik durumuna ilişkin yapılan çalışmalardan farklı olarak afektif mizaç özelliklerini incelemesine dahil etmesi ile ilerde yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine anxiety, obsessive compulsive symptoms, and affective temperament of employed and unemployed women. For the study, randomly selected participants by obtaining informed consent were administered questionnaires including measurements of anxiety, obsessive compulsive symptoms, and affective temperament. 60 adult women were participated the study including 30 employed and 30 unemployed women. The measurement instruments for data collection of research variables are Beck Anxiety Inventory, Maudsley Obsessive Compulsive Inventory, and TEMPS A Temperament Scale. According to the results of the study, statistically significant relationship was found with anxiety and employment status of women. Besides, the relationship with obsessive compulsive symptoms and employment status of women was also found as statistically significant. Additionally, there were statistically significant relationship among affective temperament, anxiety, and obsessive compulsive symptoms. Anxiety symptoms were statistically and positively correlated with depressive and anxious temperament. Besides, obsessive compulsive symptoms were statistically and positively correlated with cyclothymic, irritable, anxious, and depressive temperaments. The findings of the study is significant, because of limited research about affective temperament and its link to women's social and psychological well-being. The results will be beneficial to the further research because of its emphasis to affective temperament, women's employment status and other sociodemographic and psychological variables.