Narsisistik kişilik bozukluğu ile borderline kişilik bozukluğu tanısı almış hastaların OKB ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of OCD and depression levels of the patients with narcissistic personality disorder and borderline personality disorder
- Tez No: 427613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, Borderline personality disorder, narcissistic personality disorder, obsessive compulsive disorder, depression
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yapılan araştırmalarda, eksen 1 bozukluğu tanısı almış olan hastaların önemli bir kısmına ikinci bir eksen 1 tanısının ya da eksen 2 tanısının eşlik ettiği görülmektedir. Bu araştırmada, Narsisistik Kişilik Bozukluğu ile Borderline Kişilik Bozukluğu tanısı almış olan hastaların Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Depresyon düzeylerinin karşılaştırılması, klinik görünümlerindeki benzerliklerin ve farklılıkların ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma, Npİstanbul psikiyatri polikliniğinde muayene edilmiş 18-60 yaş aralığında olan ve DSM-V kriterlerine göre NKB tanısı almış olan 30 hasta ile BKB tanısı almış olan 30 hastadan oluşan 60 kişilik grup üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastalara Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Moudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi ve SCL-90 Ruhsal Belirtiler Tarama Listesi uygulanmıştır. Betimsel istatistik sonuçlarına bakıldığında, NKB tanısı alanların SCL-90 genel düzeyi normal çıkmış sadece depresyon alt ölçeğinin araz düzeyi yüksek çıkmıştır. BDE genel sonuçları hafif düzey depresyon olarak çıkmış ve MOKSL alt ölçek puanları sırasıyla %44,0 kuşku, %33,0 ruminasyon, %26,0 yavaşlık, %23,0 kontrol etme olarak hesaplanmıştır. BKB tanısı alanların SCL-90 genel olarak araz düzeyi yüksek çıkmıştır. Depresyon alt ölçeğinin araz düzeyi çok yüksek; somatizasyon, okb, kişiler arası duyarlılık, kaygı, öfke, paranoid düşünce alt ölçekleri araz düzeyi yüksek; fobik anksiyete ve psikotizm normal çıkmıştır. BDE genel sonucu orta düzey depresyon çıkmış ve MOKSL alt ölçek puanları sırasıyla %63,0 ruminasyon, %49,0 kuşku, %42,0 yavaşlık, %39,0 temizlik ve %35,0 kontrol etme olarak hesaplanmıştır. Karşılaştırma analizleri, Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip olan hastaların Narsisistik Kişilik Bozukluğuna sahip olan hastalara göre SCL-90, BDE ve MOKSL genel ve alt ölçek puanlarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. İki grupta da belirtilerin en yüksek olduğu alanın depresyon olduğu görülmüştür. Tanı gruplarının kendi içinde cinsiyete göre belirtilerin anlamlı düzeyde farklılaşmadığı saptanmıştır. NKB tanısı alanlarda BDE, SCL-90 ve MOKSL sonuçları arasında anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğu görülmektedir. BKB tanısı alanlarda ise SCL-90 ile BDE ve MOKSL sonuçları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu fakat BDE ile MOKSL sonuçları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies show that a significant proportion of patients who had been diagnosed with axis 1 disorder have also another accompanying axis 1 or axis 2 disorder. With this study, on the one hand, it was aimed to compare obsessive compulsive disorder and depression levels of the patients with narcissistic personality disorder and borderline personality disorder and on the other hand to reveal the similarities and differences in their clinical presentations. The Research was carried out in NPiSTANBUL psychiatric clinic on 60 patients (30 patients diagnosed with NPD and 30 patients diagnosed with BPD according to DSM-IV criteria in the clinic). The age range of the patients was between 18 and 60. A Personal Information Form, Beck Depression Inventory, Moudsley obsessive compulsive Quastion List and the Symptom Checklist-90 were applied to the patients. According to the results of descriptive statistics, while patients with NPD's overall SCL-90 level was normal their level of symptoms of depression subscales was higher than normal. Patients' overall BDI result indicated a mild depression level. The patients' MOCQ scores from higher to lower were as follows (proportioned); 44.0% for doubt, 33.0% for rumination, 26.0% for slowness and 23.0% for the control subscale. Patients with BPD's overall SCL-90 levels were higher in general. The patients' levels of symptoms of depression subscale were very high while symptom levels of somatization, OCD, interpersonal sensitivity, anxiety, hostility, paranoid ideation subscale were high and symptom levels of phobic anxiety and psychoticism were normal. Patients' overall BDI score indicate a moderate depression level and their MOCQ subscale scores were as follows; 63.0% for depression and rumination respectively, 49.0% for doubt, 42.0% for slowness, 39.0% for hygiene and 35.0% for control. Comparative analysis showed that patients with BPD had higher SCL-90, BDI and MOCQ (overall and subscale) scores than patients with NPD. The highest level of symptoms in both groups was found for the depression. Gender comparisons within the BDP and NPD groups didn't show a significant difference. It was found that patients with NPD's SCL-90, BDI and MOCQ scores were significantly correlated. On the other hand, it was found that while there was significant relationship between the patients with BPD's SCL-90 scores and BDI and MOCQ scores, there wasn't a significant relationship between BDI and MOCQ scores.